Zincirleme Zam Yağmuru Başlamıştır

"Otomotik zam" uygulaması kapsamında belirlenen yeni zamlar yarından itibaren yürürlüğe giriyor.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), yarından itibaren yürürlüğe girecek elektrik zammını ironik bir dille eleştirerek, bunu hükümetin halka “bayram hediyesi” ve “Bayramda acı şeker” olarak nitelendirdi. EMO'dan yapılan açıklamada, “AKP Hükümeti'nin serbest piyasa ve özelleştirme ısrarı nedeniyle pahalı elektrik ve elektrik kesintileri açmazıyla karşı karşıya kalan halk, yeni yılın ardından Şeker Bayramı'nda da yine zam hediyesi aldı” denildi. Yarın devreye girecek zamla çıplak elektrik fiyatının yüzde 10.7 arttığı belirtilen açıklamada, böylece bu yıl içinde konutların kullandığı elektriğin çıplak fiyatına yapılan kümülatif zammın yüzde 64.5'e ulaştığına işaret edildi. Bu zamla elektrik fiyat artışının, Ocak 2003-Ağustos 2008 dönemini kapsayan 5 yıl 7 aylık AKP iktidarı döneminde gerçekleşen tüketici fiyatları endeksindeki yüzde 63.5'lik kümülatif artışı da aştığı vurgulandı. Açıklamada, “Böylece 5 yıldır zam yapmadık diyerek oy toplayan AKP Hükümeti'nin seçim boyası 10 ayda döküldü. Yapılan zamlarla AKP Hükümeti, 1 yıl içinde yurttaşlardan yaklaşık 4.5 milyar YTL fazla para toplayacaktır” denildi.


Öte yandan TMMOB Makina Mühendisleri Odası da bir çıklama yaparak Enerjide % 73 Oranındaki Dışa Bağımlılık, Serbestleştirme ve Özelleştirme Uygulamalarının Sonucu Olan

Zincirleme Zam Yağmuru Başlamıştır.


Doğalgaza Bundan Sonra Yapılacak Zamların Etkileri Daha Boyutlu Olacaktır.
1 Haziran’da Başlayan Doğalgazda Otomatik Zam Uygulaması ile Bu Yıl içindeki Fiyat Artışı % 29.38’e, Son 4 Yıldaki Doğalgaz Fiyat Artışları ise % 123,59 Oranına Ulaşmıştır.
Aylık Otomatik Doğalgaz Zamları, Doğalgazın Kullanımını Dezavantajlı Kılmaya Başlayacak Bir Döneme Girildiğinin İşaretlerini Sunmaktadır.
Petrol ve doğalgaz ithalatı yoluyla yaşanan ve bu ürünlerin fiyatlarında dünya ölçeğinde yaşanan artışlar nedeniyle yoğunlaşan dışa bağımlılık; elektrik üretiminde doğalgazın payının çok yüksek oluşu; serbestleştirme kuralsızlaştırma uygulamaları, ayrıcalıklı anlaşmalarla doğalgaza dayalı elektrik üreten santrallere tanınan imkanlar, kentsel gaz dağıtım şirketlerinin birim hizmet ve amortisman bedellerinin yüksek tutulması olguları doğalgaz ve elektrik fiyatlarının artmasında etken olmaktadır.
Kısacası dışa bağımlı petrol, doğalgaz ve kömür alış ve satış maliyetleri ile döviz kuru hareketleri gündelik yaşama akaryakıt, doğalgaz, elektrik ve kömür fiyatlarında zam olarak sürekli bir şekilde etkide bulunacaktır.............

Emin KORAMAZ
TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
Yönetim Kurulu Başkanı
(02/08/2008)




0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.