ABD'li uzmanlardan Obama'ya: İran'la dost ol

ABD'li diplomatlar: ABD ve İran, Irak ile Afganistan'da aynı hükümetin dostu, aynı unsurlara da düşman durumda.

Amerikalı diplomat ve akademisyenler, ABD'da başkanlık seçimlerini kazanan Barack Obama'ya "İran'a herhangi bir saldırının başarısızlıkla sonuçlanacağı" uyarısında bulunarak, İran'ı ekonomik ve askeri olarak tehdit etmesinin yararlı olmayacağı uyarısında bulundular.

Uzmanlar, ABD-İran politikasının geleceği hakkında hazırladıkları raporda, İran'a ekonomik yaptırımların başarılı olma şansının az olduğunu belirttiler. Rapor gelecek hafta ABD-İran politikasının geleceği hakkında düzenlenecek bir konferansta açıklanacak.

Raporda, "Tehditler İran'ı yıldırmaz ve Tahran'daki rejim hemen son bulmayacak. İran halkı, Afganistan ve Irak'ta ABD desteğindeki rejim değişikliklerini gördü. Bunun bir parçası olmak istemiyor" dendi.

ABD eski büyükelçileri Thomas Pickering ve James F. Dobbins, Columbia Üniversitesi öğretim üyesi Gary G. Sick ve diğer 17 uzman, İran ile ilişkilerde başarılı olabilmek için "Üst düzey diplomatik seviyede doğrudan, şartsız ve kapsamlı görüşmelere kapının açık tutulması gerektiğini savundular.

Öğretim üyeleri, profesyoneller, dini liderler, milletvekilleri ve sıradan vatandaşlar arasında gayri resmi görüşmelerin kolaylaştırılmasını tavsiye eden Amerikalı uzmanlar, yeni yönetime İran'a karşı farklı bir yaklaşım sergilenmesini istediler.

Raporun hazırlanmasına liderlik eden Connecticut Üniversitesi profesörlerinden Richard Parker, raporu salı günü Ulusal İran Amerikan Konseyi'ne sunacak.

Başkanlık seçimi kampanyasında Obama, İran ile doğrudan diplomasiyi savunmuştu. Seçim sonrasında düzenlediği basın konferansında ise İran'ın nükleer silahlar geliştirme çalışmalarının kabul edilmez olduğunu belirtmişti.

İran ile sürdürülen nükleer görüşmelere ABD'nin liderlik etmesi gerektiğini ve kapsamının genişletilmesini savunan uzmanlar, ayrıca Irak, Afganistan ve bölgenin yeniden şekillenmesi çalışmalarında, masada İran'a bir yer verilmesini de tavsiye ediyorlar.

The Jerusalem Post'un haberine göre, raporda, ABD ve İran'ın Irak'ta aynı hükümeti desteklediğine ve Afganistan'da Taliban ve El Kaide'ye karşı olduklarına da özellikle dikkat çekiliyor.

İran'da esas karar vericinin dini lider ve İran silahlı kuvvetler baş komutanı Ayetullah Ali Hamaney'in olduğuna işaret eden Amerikalı uzmanlar, Hamaney'in İsrail ve Batı karşıtı konuşmalarına rağmen, karar almakta dikkatli olduğunu ve karar vermeden önce Ahmedinejad dahil çeşitli görüşlere sahip danışmanları ile görüş alış verişlerinde bulunduğunu da belirttiler.

Dünya bülteni

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.