SOMALİ'DE BEKLENEN İTİRAF!


Somali Devlet Başkanı Abdullah Yusuf Ahmed, son zamanlarda büyük ilerlemeler kaydeden İslamcıların ülkenin büyük bölümünü kontrolleri altına aldığını açıkladı.

Şeriat Mahkemeleri adlı grubun askeri kanadı El Şebab, bu hafta başkent Mogadişu'ya kadar ilerledi. Örgüt, Merka ve Kismayo gibi stratejik limanları ele geçirdi.

Kenya'da bulunan Somali Devlet Başkanı Abdullah Yusuf Ahmed, hükümetin Mogadişu ve parlamentonun bulunduğu Baidoa şehirlerinde dahi düzeni sağlayamadığı itirafında bulundu. Nairobi'de parlamenterlere hitaben bir konuşma yapan Yusuf, "İslamcılar diğer tüm yerleri aldı. Parlamenterler sorarım size; karşı karşıya kaldığımız durumu biliyor musunuz? Tüm bu problemlere kim yol açıyor? Suçlu biziz" dedi.

İslam Mahkemeleri Birliği, 2006'da hemen hemen tüm ülkeyi ele geçirmiş fakat Etiyopya askerlerinin müdahalesiyle geri çekilmek zorunda kalmıştı. Örgütün askeri kanadı El Şebab, daha sonra gerilla savaşı başlatmıştı.

El Şebab, barış için yapılan uluslararası görüşmelere katılmıyor. Örgüt, Etiyopya askerleri ülkeden çekilinceye kadar savaşa devam edeceğini bildirdi.

Mogadişu direnişçilerin kontrolüne

Somali'de İslamcı kuvvetler başkent Mogadişu'nun birkaç kilometre yakınına kadar geldi. Şehirde bazı bölgelerin kontrolünü ele geçiren İslamcı El Şebab grubuna bağlı savaşçılar, şehirde rahat hareket ediyorlar.

Şebab grubundan 15 yaşındaki Farah İsmail, Mogadişu'da bir kafetaryanın önünde, omuzunda uzun namlulu silahı, elinde çay bardağı ile rahat tavırlar sergiliyor.

Farah İsmail, "Buradaki gelişmelerden mutluyum. İstediğim herhangi bir yere özgürce gidebiliyorum. Hedef alacağım düşmanı görebiliyorum." diyor.

El Şebab grubu, ABD'nin terör örgütleri listesinde baş sıralarda yer alıyor. Son iki yıl içinde İslamcı kuvvetlerle, geçici hükümet ve işgalci Etiyopya kuvvetleri arasındaki çatışmalarda binlerce kişi öldü, Mogadişu nüfusunun yaklaşık yarısı yani 2 milyon kişi şehri terketti.

El Şebab savaşçıları Somali'nin güneyinde birçok bölgenin kontrolünü ele geçirdi, şehre 20 kilometre kadar yaklaştılar. Bu sebeple Farah İsmail gibi Şabab taraftarları Mogadişu'nun cadde ve sokaklarına rahatça çıkabiliyorlar.

Amerikan Fox News'in haberine göre, Mogadişu hala ismen geçici hükümetin kontrolünde gözükmesine rağmen, Şebab savaşçı ve taraftarları, açıktan faaliyetlerini sürdürebiliyorlar, sivilleri koruyamayan geçici hükümetin alternatifi olduklarını söyleyebiliyorlar.

Mogadişu sakinlerinden 26 yaşındaki Abdivali Muhammed, "Hükümet ve Etiyopya askerleri, şehrin köşelerindeki birkaç askeri üste kalıyor. Ve caddelere de kolay kolay çıkamıyorlar. Çünkü direnişçiler devamlı bombalı saldırılar düzenliyor. Şehri tam olarak kimin kontrol ettiğini anlayamıyoruz" ifadesini kullanıyor.

Şebab savaşçılarının, bu hafta başlarında ele geçirdiği Mogadişu'dan 90 kilometre uzaktaki sahil şehri Merka'da yaşayan 39 yaşındaki dükkan sahibi Aden Hacı Macov ise hükümet askerlerinin disiplinsiz olduklarını ve sivillerden çaldıklarını söyleyerek "Az maaş alıyorlar. Uyuşturucu khat yaprağı satın almak için paraya ihtiyaçları oluyor. Askerler silah tehdidi ile cep telefonlarımızı ve değerli eşyalarımızı alıyorlar. Fakat İslamcılar bunu yapmıyor" şeklinde görüş belirtiyor.

Somali'de yaygın olarak uyuşturucu niyeti ile çiğnenen khat yaprakları Şebab tarafından yasaklanmış durumda.

Dünya Bülteni

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.