GÜNDE 309 KİŞİ İŞİNİ KAYBETTİ

Piyasaları sallayan ekonomik kriz iyice acımasız oldu. Sadece 2 ayda 6 şehirden işsizler ordusuna 100 bin kişi ekledi ..

Ekonomİk kriz piyasaları sallamaya işsizler ordusuna yeni işsizleri katmaya devam ediyor. İstanbul, Bursa, Denizli, Gaziantep, Kayseri ve Konya gibi sanayinin geliştiği illerde, küresel ekonomik krizin etkisiyle işten çıkarılan işçi sayısının 100 binin üzerinde olduğu bildirildi. Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay, giderek tüm ülkelere yayılan ve ''Bizi etkilemez '' denilen ekonomik krizin Türkiye'de de etkisini gösterdiğini ifade ederek, krizin bedelini geçmişte olduğu gibi en çok fakirlerin, işsizlerin ve işçilerin ödediğini söyledi.


İNTİHAR OLUR
Atalay, işçi çıkarmanın krizden kurtulmak için çare olmadığını, kriz döneminde işsizleştirmenin, sistem açısından bir intihar olduğunu dile getirerek, krizden ancak istihdam ve üretim artırılarak kurtulunabileceğini vurguladı. Atalay hükümetin işverene kredi verirken mutlaka işten çıkarmamayı şart koşmasını istedi.

Öte yandan Otomotiv ile tekstil ve hazır giyim sektörlerinin kalbi konumundaki Bursa'da, kasım ayında ortalama günde 309 kişinin işini kaybettiği bildirildi.

Bursa'da, kasım ayında işten çıkarılan işçilerin sayısı, 9 bin 283 ile yıl başından bu yana aylık bazda en yüksek seviyesine ulaşırken, bu rakamın 11 aylık dönemde 47 bin 303'i bulduğu kaydedildi.

Türk-İş 8. Bölge Temsilcisi Mehmet Kanca, ocak-kasım döneminde, Bursa'daki istihdam daralmasının birçok ilçe nüfusundan daha fazla olduğuna dikkati çekerek, işsiz kalanlar aileleriyle birlikte değerlendirildiğinde rakamların 4 kat arttığını belirtti.

Kanca, kentte 11 ayda 47 bin 303 kişinin işten çıkarıldığına işaret ederek, bu rakamın 2007 yılının tamamında 42 bin 4 kişi olarak gerçekleştiğini anımsattı.

İşten çıkarmaların, kasım ayında ise bir önceki aya göre yüzde 61,2 oranında artarak, 9 bin 283'e çıktığını bildiren Kanca, bunun yıl başından bu yana aylık bazdaki en yüksek seviyeyi ifade ettiğini belirtti. Kanca, Bursa'da, eylül ayı sonuna kadar işini kaybedenlerin sayısının günde ortalama 109 olduğunu, bu sayının ekimde 189'a, kasımda ise 309'a ulaştığını kaydetti.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.