SUUDİ ARABİSTAN'DAN ABD 'Yİ KURTARMA ÇABASI!

Ortadoğu'dan ABD'ye 20 milyar dolar daha...ABD, S. Arabistan'ın deniz gücünü 20 milyar dolara yeniliyor. Rakam, zorda olan ABD ekonomisi için önemli bir kaynak.

Vahhabi Suud Krallığı Amerikan Hükümeti ile varılan anlaşmalar neticesinde Deniz filosunu yenileme maksatlı gözüken ancak ABD ekonomisini rahatlatma ve kurtarma çabalarının bir ayağını oluşturan 20 milyar dolarlık bir anlaşmaya daha imza attı...Amerika Ortadoğu'da işbirliği yaptığı ülkeleri kendisine bağımlı yapma ve sömürme peşinde koşarken Irak ve diğer bölgelerde ki kan akıtma politikalarının ortağı konumunda ki Suud ve diğer ülkelerden bundan sonra da ayakta durabilmek için çeşitli modernizasyon ve yenileme adı altında maddi yardımlar alacağı ve ekonomisini düzeltmeye girişeceği uzmanlar tarafından da dillendiriliyor...

HABER:DÜNYA BÜLTENİ
Amerikalı yüksek seviyeli bir yetkili, Suudi Arabistan deniz kuvvetlerinin 20 milyar dolar tutarındaki modernizasyonu konusunda, Pentagon'un gerekli görüşmelerde bulunduğunu açıkladı.

Amerikalı Amiral Jeffrey Weringa, Amerika'nın 30 yıl önce Suudi Arabistan Deniz Filosunu modernize ettiğini ancak, o zamanki savaş gemilerinin artık ihtiyaca cevap veremez duruma düştüğününden dolayı, değiştirilmesinin zamanının geldiğini söyledi.

Yeni filo için Suudi Arabistan makamları, özellikle Litural savaş gemileri ile yakından ilgileniyor. Amerikalılar tarafından geliştirilen bu savaş gemileri, daha küçük hacimli olmasına rağmen, daha yüksek manevra ve savaş kabiliyetine sahip.

ABD'li yetkiliye göre, Amerikan General Dynamics ile diğer bir firmanın gerçekleştirdikleri iki farklı alternatif ile İsrail Savunma Bakanlığı da yakından ilgilenmekte.

Weringa, Suudi Arabistan ile yapılması beklenen silah anlaşmasının, farklı alanlarda yüksek kapasitelere sahip United tecnologs şirketi yapımı iki tür savaş helikopteri alımını kapsamasının da ihtimal dahilinde olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan'ın casus uçaklarla da ilgilendiği, Boing firması tarafından üretilen P-8 deniz casus uçağı da alabileceği kaydedildi.

Son sayılanlarla birlikte faturanın da 20 milyar doların çok üzerine çıkması bekleniyor.

Suudi Arabistan'ın hava kuvvetlerini yenilemeye kalktığı 2006 yılında, İngiltere'de büyük bir rüşvet skandalı patlamıştı. Suudi Arabistan ile İngiltere arasında yapılan 40 milyar sterlin tutarındaki dev silah ihalesinde, önemli Suudi prenslerinin rüşvet aldığı ortaya çıkmış, ardından İngiliz hükümetine bağlı komisyon soruşturma başlatmıştı.

İddiaya göre İngiltere savunma sanayi devi BAE'nin, Suudi Arabistan Kraliyet mensuplarını, silah alımlarına ikna etmek için rüşvet verdiği ve bunun için bir fon bile kurduğu söyleniyordu. Akabinde, Suudi krallığı İngiliz hükümetini soruşturmayı 10 gün içinde iptal etmezse, anlaşmayı bozmakla tehdit etti.

Suudi Arabistan yönetiminin, 72 Eurofighter uçağı alımıyla ilgili ihaleden çekilmeye hazırlandığının ortaya çıkması üzerine, İngiltere hükümeti soruşturmanın durdurulmasına karar vermiş, böylece skandal, başka bir skandalla örtbas edilmişti.

Çünkü Suudi Arabistan'ın uçak alımını durdurması, British Tornado savaş uçağı ve Hawk eğitim jetlerinin üretimini yapan 50 bin kişinin işsiz kalması ve kontratlarının feshi nedeniyle çalışanlarına yüklü miktarda tazminat verilmesi anlamına geliyordu.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.