20 Ocak katliamı Bakü'de anılıyor


Rus tanklarının Budapeşte ve Prag'dan sonra girdiği son kent Bakü'de, bağımsızlık isteyen Azeriler katliama uğramıştı.

19 yıl önce, Rus tanklarının Budapeşte ve Prag'dan sonra girdiği son kent Bakü'de, bağımsızlık isteyen Azeriler katliama uğramıştı. Rus resmi rakamlarına göre 137, gayrı resmi rakamlara göre ise yüzlerce kişinin tank ateşiyle hayatını kaybettiği bu katliam, bağımsızlık ateşinin daha da artmasına sebep olmuş ve bir süre sonra da Azerbaycan bağımsızlığını ilan etmişti.

Azerbeycan, bugün katliamın 19. yılında, katledilen yüzlerce Azeri için ağladı. Azerbaycanlılar, her yıl 20 Ocak günü, Rus tanklarının ya gemilerinin ateşi altında kaybedilen insanlar için anma törenleri düzenliyor. Tankların insanların üzerinden yürüdüğü cadde ve sokaklarsa karanfillerle süsleniyor.

Hayatını kaybedenlerin cenazelerinin defnedildiği ve bugün Şehitler Hıyabanı olarak adlandırılan mezarlık, Azerbaycan halkının en çok ziyaret ettiği mekanlardan biri.

Bugün de yüzbinlerce kişi, önce Azatlık Meydanı'nda toplandı daha sonra da bağımsızlık fitilinin ateşlendiği katliamda hayatını kaybedenlerin yattığı Şehitler Hıyabanı'nı ziyaret etti.

ADIM ADIM KATLİAM

Azerbaycan'da bağımsızlık hareketi, 1988 yılında Ermenilerin Dağlık Karabağ üzerinde hak iddia etmeye başlamasıyla sokaklara çıkmış, protesto eylemlerinde bağımsız Azerbaycan'ın üç renkli bayrağı dalgalanmaya başlamıştı.


Sovyetler Birliği aleyhine sloganlar atılan ve her kesimden Azeri`nin bağımsızlık istediğini açık birşekilde dile getirmeye başladığı bu eylemlere ilk müdahale 1989`da gerçekleşti. Bakü'ye giren Rus ordusu, bağımsızlık isteklerini engellemek için olağanüstü hal ilan etti.

Ancak Moskova'nın bu tutumu gösterileri engelleyemedi. 1989'da kansız bir müdahale gerçekleştiren Rus ordusu, 1990 yılının Ocak ayında ise saldırı emri aldı.

Bakü'nün tüm giriş noktalarında, Rus tanklarının önünü kesen Azeriler`in üzerine ateş açıldı, Hazar Denizi`ndeki Rus donanmasından şehre bombalar yağdırıldı. Şehre giren askerler yüzlerce insanı katletti, binlerce Azeri yaralandı. Rus tankları, bağımsızlık eylemlerinin merkezi sayılan Azatlık Meydanı`nda önüne gelen her şeyi imha etti. Ülkede tekrar olağanüstü hal ilan edildi, binlerce bağımsızlık yanlısı Azeri tutuklandı.

Yaşanan bu katliamdan iki gün sonra Bakü'de düzenlenen cenaze törenine ise tam bir buçuk milyon Azeri katıldı. Azerbaycan tarihinin en önemli olaylarından biri sayılan 20 Ocak katliamını gerçekleştiren Rus ordusu daha sonra da, Dağlık Karabağ'da Ermenilere destek vererek Ermeni işgaline yardım etti.

20 OCAK KATLİAMI IĞDIR'DA DA KINANDI

SSCB Ordusu tarafından Bakü'de 20 Ocak 1990'da gerçekleştirilen katliam Iğdır'da da kınandı.
Birinci Dünya Harbi'nde Ermeni Çetecilerin Katliama Uğramış Mağdurlar Derneği, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Sovyet ordusu tarafından Azeri Türklerinin öldürülmesinin 19. yıldönümü dolayısıyla Iğdır'da basın açıklaması yaptı.

Bakü'de Sovyet ordusu tarafından 20 Ocak 1990 tarihinde katledilenlerin anısına düzenlenen basın açıklaması Iğdır Belediyesi önünde bulunan meydanda gerçekleşti. Açıklamayı dernek adına Göksel Gülbey okudu. Gülbey, Karabağ'da Hocalı'da Ermeniler tarafından katledilen onbinlerce Türk'ün feryadının, 1.5 milyon Karabağ mültecisinin ağır şartlar altındaki inlemelerinin duyulmasını isteyerek, 'Ermenilerden özür diliyoruz' kampanyasına katılanları kınadı. Gülbey, Rusların da bu katliamdan dolayı Azerbaycan halkından özür dilemesini istedi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.