İSRAİL'İN NİHAİ HEDEFİ NE?


Başbakan Ehud Olmert in "Hedefimize yaklaşıyoruz" açıklaması ve saldırıların Gazze nin varoşlarına odaklanmasıyla ilgili haberler tüm dünya gazetelerinde yoğun bir şekilde aktarılıyor...

Guardian da Kudüs ten gönderilen bir haberde, "İsrail yeni adımına hazırlanırken, nihai hedefi hala belirsiz" deniliyor.

Haberde, "İsrail, önce, Gazze saldırısının amacının Hamas ın roket fırlatmasına bir son vermek olduğunu söylüyordu, ama roketler her gün fırlatılmayı sürdürüyor. Sonra niyetinin Hamas a karşı caydırıcı bir güç olmak olduğunu söyledi, ama İsrail e atılan her roket Hamas için bir zafer. İsrail basınında, dün, Gazze deki operasyonlardan sorumlu komutanın kırk yılda bir gelecek bir şansı tepmemeleri çağrısı yaptığı belirtildi. Gazze nin İslamcı hükümetini devirmek" ifadelerine yer veriliyor.

Guardian ın haberinde, böylesi bir girişimin Gazze de hapsolma riskini taşıyacağı şeklindeki görüşlere de yer veriliyor. Financial Times ise Mısır ın Hamas ı ikna çabasını aktarıyor. Haberde, "Mısırlı yetkililer, İsrail in Gazze Şeridi ndeki operasyonunu bitirmesi için yapılan pazarlıklar kapsamında, sınırdan Gazze ye silah kaçakçılığının son bulması için, Hamas ı içinde Türk askerlerinin de olması muhtemel bir sınır gücüne ikna etmeye çalışıyor. Bunun karşılığında Hamas ın da İsrail saldırısının durduğunu ve Mısır tarafında savaşın İslamcı grubu Gazze nin yönetiminden uzaklaştırmayacağı şeklinde bir anlayış oluştuğunu göreceği belirtiliyor" ifadelerine yer veriliyor.

Times gazetesi ise Hamas ın İsrail karşısındaki zafer stratejisini sayfalarına taşıyor. Tüneller, tuzaklar ve şehitler. Hamas ın birçok kesimin beklediğinden çok daha hazırlıklı olduğu şeklindeki açıklamalarına da yer veriliyor. İsrail in Gazze operasyonu 15 günü geride bırakır ve ölü sayısı 900 e dayanırken, ne diyeceği merakla beklenen ABD nin yeni başkanı Barack Obama, dün Orta Doğu da atacağı adımlarla ilgili ilk ipuçlarını verdi. Obama nın Amerikan ABC televizyonuna verdiği mülakatta yer veren Financial Times, "ABD nin yeni başkanı Barack Obama, iş başına gelir gelmez Orta Doğu da barışa odaklanacağı ve İran a saygılı muamele göstereceği vaadinde bulundu. Tahran a karşı yeni bir yaklaşım benimseyeceğini söyleyen Obama, İran önümüzdeki başlıca sorunlardan biri olacak. Sadece Hamas ve Hizbullah aracılığıyla terörü desteklemekle kalmıyor, nükleer silah da geliştiriyorlar - ki bu Orta Doğu da bir nükleer silah yarışı başlatabilir dedi" şeklinde yazıyor.

Gazete, Obama nın görevi devralmasının ardından ilk 100 gün içinde Guantanamo Üssü nü kapatamayabileceği uyarısı yaptığına da işaret etti

Obama nın "Bu çok zor olacak" dediği ancak Guantanamo nun kesinlikle kapatılacağına vurgu yaptığı aktarıldı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.