Çuvalcı Taşkentte Acil Üs Arıyor!

ABD'nin Yakın Doğu'dan sorumlu Merkez Kuvvetler Komutanı "Çuvalcı" General David Petraeus, özellikle Afganistan'daki operasyonlarda ikmal yolu olarak kullanacağı yeni güzergah belirleme ve üs kurulması...konusunda temaslarda bulunmak üzere Taşkent'e gitti.


Taşkent'te görevli bir Amerikan diplomatının verdiği bilgiye göre Petraeus, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ile görüşecek ve Afganistan'a ikmal yolu konusunda yakın işbirliği yapılması talebinde bulunacak

Amerikalı diplomat, Washington ile Taşkent arasında askeri malzeme içermeyen kargoların Özbekistan üzerinden Afganistan üzerine transit geçişinin sağlanması konusunda anlaşmaya varılmasının çok yakın olduğunu ve Petraeus'un ziyareti sırasında konuya ilişkin ön anlaşma imzalanması olasılığı bulunduğunu kaydetti.

Özbekistan Dışişleri Bakanlığından henüz konuya ilişkin açıklama yapılmadı.

KIRGIZİSTAN PARLAMENTOSUNDA ERKEN OYLAMA

Öte yandan Kırgızistan parlamentosunun, Kırgızistan'daki Amerikan üssünün kapatılmasıyla ilgili kararı bu hafta içinde alması bekleniyor.

ABD'nin halen Afganistan'daki operasyonlarda ikmal üssü olarak kullandığı Kırgızistan'daki Manas üssünün kapatılmasıyla ilgili kararın, en erken mart ayında görüşülmesi bekleniyordu.

Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı İrek Arsaliyev, kararın görüşülerek onaylanması için yarınki parlamento oturumunun gündemine alındığını kaydetti.

cuvalci4 Temmuz 2003'te Süleymaniye'de 11 Türk askerinin başına çuval geçiren ABD askerlerinin komutanı Çuvalcı David Petraeus

Kararın kabul edilmesi durumunda Kırgızistan'daki Amerikan üssünün en geç 180 gün içinde boşaltılması gerekiyor.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev, bu ayın başında yaptığı açıklamada, Manas'taki Amerikan üssünün kapatılacağını bildirmişti.

Üs, Afganistan'daki operasyonlarla ilgili olarak her ay

yaklaşık 15 bin Amerikan askeri ile 500 ton kargonun

taşınmasında, ayrıca Amerikan uçaklarının

yakıt ikmali yapmasında kullanılıyordu.

ABD'nin daha önce Özbekistan'da bulunan

üssü ise Andican olaylarından sonra 2005

yılında kapatılmıştı.

Türk Gündem

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.