Kırgızistan Abd İşgal Üssünü Kapatacak

ABD'nin Kırgızistan'da bulunan askeri hava üssü ile ilgili tartışmalara Moskova'da resmi bir gezide bulunan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev son noktayı koydu. Ria Novosti haber ajansının verdiği bilgiye göre Bakiyev Moskova'da yaptığı resmi görüşmeler sonrasında düzenlediği basın toplantısında Manas hava üssünün kapatılması doğrultusunda bir karar verildiğini açıkladı.

Bakiyev: "Kırgızistan Hükümeti üssün yerleşim süresinin sona erdiğine dair bir kararı kabul etti." dedi ve Kırgızistan'ın en kısa zamanda bununla ilgili prosedürleri hayata geçirmeye başlayacağını belirtti.

manas_ussu_giris
Manas'taki ABD askeri üssünün girişi

Daha önce en de üzerine spakülasyonların olduğu ve Kapatılacak Kapatılmayacak denilerek ABD VE RUSYA ' nın aynı anda Kırgızistana üst düzeyde ziyaretlerine sebeb olan Askeri Üssün Kapatılacaüı tekrar edildi..Kırgızistan ve diğer ülkeleri ziyaret eden Amerikanın bölge sorumlusu Askeri Üslerin Kapatılmayacağını ve anlaşmaya vardıklarını açıklamıştı.

Bakiyev, ise gerçekleştirdiği ziyaret sonrası Moskova'da Rus Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'le yaptığı görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında, Manas Hava Üssü'nün kullanma süresinin yenilenmeyeceğini belirtti.
Bu Amerikanın Kırgızistan'dan kovulması manasına gelip artık bu bölgede de emperyalizme karşı başlayan direnişin ne çapta olduğunun göstergesidir.Dğer Türkistan devletlerinde de buna benzer kararar alınacağı gelen haberler içerisinde olup AB-D ve işbirlikçileri için işgal üsleri ile birlikte bu topraklardan çekilmekten başka çareleri kalmamıştır...
2001'de Afganistan'daki Taliban yönetimine yönelik operasyonlar için kullanıma açılan Manas Hava Üssü'nde halen binden fazla Amerikan askeri bulunuyor.
Başkent Bişkek yakınlarındaki Manas'ta bulunan üste bin ABD askeri var. Üs, ABD'nin Afganistan'daki askeri faaliyetleri için hayati önemde. Üssün önümüzdeki aylarda daha da önem kazanması bekleniyor.

Rus yetkililer, zamanında Sovyetler Birliği'nin hakimiyetinde olan Orta Asya'da Amerikan mevcudiyetinden büyük rahatsızlık duyuyor. Rusya halen bu ülkelerde nüfuzunu sürdürmek istiyor.

Kırgızistan ülke topraklarında hem bir ABD askeri üssü, hem de Rus askeri üssü barındıran dünyadaki tek ülke.
Dün Rus Kommersant Gazetesi üssün kapatılması karşılığında Rusya'nın Kırgızistan'a 150 milyon dolar hibe yapacağını, 300 milyon dolar kredi vereceğini ve ülkeye çeşitli yatırımlarda bulunacağını iddia etmişti.


İLGİLİ DİĞER HABER



0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.