T a r a f s ı z D e ğ i l i z

ÇAY'DA SON DAKİKA - KONSEYİN !!

SAYIN PALİÇ ŞAŞIRMAMALI ..
KONSEYİN İKİ ÜYESİ - AL BİRİNİ VUR ÖTEKİNE .. YOLSUZLUK, VURGUN .. VE DE ÖZELLEŞTİRMEDE EL ELE  ..
SEÇİMDE G.M.E.YÜCE ORTALARDAN KAYBOLMUŞ ..
DOĞRUSU HİÇ ŞAŞIRMADIM ..
-------------------------------------------------------------------------------------
Çaykur kuşatma altında ..
24.04.2009
ZİRAAT ODASI BAŞKANI PALİÇ “ÇAYKUR KUŞATMA ALTINDA” ULUSAL ÇAY KONSEYİ BAŞKANI BAYRAMOĞLU OLDU .. ZİRAAT ODASI BAŞKANI PALİÇ “ÇAYKUR KUŞATMA ALTINDA”

http://www.karadenizgundem.com/habergoster.asp?id=16221#

Gençağa karafazlı-Musa Yazıcı-İpek Yıldız. /Rize

 

Çaykur genel müdürü Ekerem Yüce’nin bilinçli olarak katılmadığı, Bakanlık temsilcinsin vekâleten oy kullandırttığı seçimde Ulusal  Çay Konseyi Başkanlığına Rize halkının istemediği adam olarak bilinen MUSİAD eski genel başkanı AKP Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu seçildi.

Bayramoğlu’nun başkan seçilmesine Rize ziraat odası Odası başkanı Nevzat Paliç tepki göstererek  “çaykur kuşatma altında”dedi.

 

AKP’li Bayramoğlyu “Çayın  bundan sonraki süreciyle ilgili projeler üreteceğiz”

Ali Bayramoğlu, Rize Ticaret Borsası (RTB) binasında yapılan Ulusal Çay Konseyi Yönetim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, bölgenin en önemli ürünlerinin başında gelen çay için geçtiğimiz yıl kurulan Ulusal Çay Konseyinin kurucu yönetim kurulu başkanı olduğunu, ardından da geçtiğimiz günlerde 1. olağan genel kurulun yapıldığını ve yönetim kurulunun oluşturulduğunu söyledi.

 

Yaptıkları ilk yönetim kurulu toplantısında bu yılki çay sezonu ile ilgili konuları değerlendirdiklerini belirterek, ´´Topraktan markete tadar geçen sürede kalite için yapılacak çalışmalar, Türk çayının markalaşması için yapılacaklar çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. Yapılacak yoğun çalışmaların başında emtia borsası kurulması geliyor. Bunun için en kısa sürede kurulması için gerekli çalışmaların yapılması kararlaştırıldı. Temel hedef olarak 2011 yılı sürgün dönemine kadar hukuki ve alt yapı çalışmalarının bitirilerek çay borsası vasıtasıyla çayın satılmasını sağlamaya çalışacağız´´ dedi.

Bayramoğlu, toplantıda ayrıca görev dağıtımı da yapıldığını ifade ederek, ´´Başkanlığa yeni ben seçildim. Başkan yardımcılığına da Rahmi Üstün devam edecek. Bundan sonra herkesten destek ve önerilerini bekliyoruz´´ diye konuştu.

 

Ziraat odası başkanı Paliç “çaykur kuşatma altında”

 

Ulusal Çay Konseyi Yönetim Kurulu üyesi ve Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç ise toplantı dağıldıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, bugüne kadarki endişelerinin gerçekleştiğini savunarak, ´´ÇAYKUR Genel Müdürünün toplantıya kendisinin katılmaması endişelerimin gerçekleştiğini gösteriyor. Baskı altında olduklarını gösteriyor´´ diye konuştu.

Kendisinin daha önce Ali Bayramoğlu´nun tekrar aday olması halinde aday olacağını söylediğini, toplantıda adaylığını da açıkladığını anlatan Paliç, şunları söyledi:

´´Bana önerilen ikinci başkanlığı da kabul etmedim. Burada kazanıp kazanmamam önemli değil. Söz verdiğim gibi aday oldum. Önemli olan endişelerimi dile getirmemdi. Toplantıdan sonra endişelerim daha da arttı.

 

Emtia borsası adı altında vatandaşa peşin para verilecek gibi gösteriliyor. Burada ÇAYKUR´u kuşatma var. ÇAYKUR ile ilgili endişelerim var. ÇAYKUR´a dokunmadan yapılacak her şeye varım. Özel sektörü düzeltecek her şeyde yanlarındayız. Ancak ÇAYKUR´un bu düzenlemelerin dışında tutulmasını istiyoruz.´´

Paliç, toplantıda yapılan seçime şerh koyacağını kaydederek, ´´Sektörle ilgili endişelerimi bundan sonra da paylaşacağız. Bundan sonra da yönetim kurulundayız. Yaşanacak olumsuzlukları kamuoyu ile paylaşacağım´´ diye konuştu.

 

AKP Rize milletvekili Bayram âli bayramoğlu’nun çay konseyinin başkanlığına seçilmesi çay üreticileri ve sivil toplum örgütleri arasında tepkilere neden olduğu öğrenildi.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÇAY'DA REST ÇEKMİŞTİ ..
Paliç AKP’li vekile rest çekti ..
Rize ziraat odası başkanı Nevzat paliç Ulusal Çay konseyinin 2 gün sonra yapılacak olan başkanlık seçimi öncesi AKP Rize milletvekili filiz çay sanayinin sahibi ve kaçak çöp çay davasından yargılanan BAYRAM ALİ BAYRAMOĞLU’NA REST ÇEKTİ

Rize ziraat odası başkanı Nevzat paliç Ulusal Çay konseyinin 2 gün sonra yapılacak olan başkanlık seçimi öncesi AKP Rize milletvekili filiz çay sanayinin sahibi ve kaçak çöp çay davasından yargılanan BAYRAM ALİ BAYRAMOĞLU’NA REST ÇEKTİ

Karadeniz gündem.Özel haber

Paliç. “çay konseyi ile ilgili bir takım endişelerimiz var. Bölgemizde yaşayan ve çaydan başka bir geliri olmayan ınsanlarımıza çayına ekmeğine sahip çıkmasını istiyorum.

Basın mensuplarını  24.04.2009 tarihinde ulusal çay konseyinin görev dağılımı yapılacağı seçimini izlemelerini istiyorum.İnşallah konseyle ilgili duyduğumuz endişelerimiz o gün gerçekleşmez..Bugüne kadar bizlere destek vermesi gerekenler maalesef destek vermediler.Bunların başında ise rize Ticaret borsa sı geliyor.Dün çay üreticisinin sorunlarıyla ilgilenmeyenlerin bugün konuşmaya hakları yoktur.

Paliç hatıra binaen iş yapmayız

 

Paliç: Yanlış yanlıştır hatıra binaen iş yapmayız o parti bu parti diye bir ayrımımız yok. Rize halkının ekmeğine sahip çıkıyoruz. Çaya çaykura sahip çıkmak demek bölge halkının ekmeğine sahip çıkmak demektir. Yanlışa yanlış demekten çekinmeyeceğiz. Üreticinin ekmeğiyle oynayan olursa bu durumu üreticilere şikâyet edeceğiz.

 

Bizi konseye almadılar

Paliç: Ulusal çay konseyi kurulduğunda bizlerden temsilci almamışlardı. Daha sonraki baskılar sonucu konseye dahil edildik. Ne hikmetse aylardır bu konseyin görev dağılımı yapılmadı. Şimdi ise 24.04.2009 tarihinde ulusal çay konseyinin seçimi yapılacak yani, görev dağılımı yapılacak bu durumu özellikle basın mensuplarının takıp etmesini istiyorum.

 

Bayramoğlu varsa bende varım

Paliç. Biz diyoruz ki bu bölgenin geçim kaynağı çaydır. Bunun aşında da çaykur vardır. Devlet olarak üretici çaykura hala güven duymaktadır. Bu nedenlerden dolayı Ulasal çay konseyinin başkanılığı da çaykur da olsun.

Bazı kaygılarım var çayın geleceği açısından kaygılarım var. AKP Rize milletvekili Bayram âli Bayramoğlu bu yapılacak görev dağılımında başkanlığa aday olursa bende aday olacağım. Özel teşebbüsün hala üreticiyle problemleri var. Birçok şirket yaşlanan ekonomik kriz gerekçesiyle hala üreticiye olan geçmiş borcunu ödememiştir. AKP RİZE milletvekili Bayram ali Bayramoğlu’da özel bir teşebbüsün temsilcisidir. Bu nedenle devletin güveniliri kurumu çaykur bu konseyin başında olmalıdır diyoruz bu olmazsa Bayramoğlu aday o0lursa bende aday olacağım. Bütün bu mücadelemizi rağmen burayı terk edip gitmeyeceğiz mücadeleye burada kalarak devam edeceğiz.”dedi

 

Sekiz kişi oy kullanacak

İki gün sonra yapılacak olan ulusal çay konseyi yönetim kurlu görev dağılımı seçiminde 8 kişi oy kullanacak. Oy kullanacak olanların arasında Çayeli ve Rize Ziraat odaları, RTSÖ, bayram âli Bayramoğlu ile çay fabrikası sahibi Mustafa Taşpınar, ÇAYSİYAD başkanı Rahmi Üstün, ilgili bakanlıktan Dilaver Ay ve çaykur genel müdürü Ekrem Yüce ile Çaykur genel müdürlüğünde görevli bir avukat oy kullanacak.

 

 Rize ziraat odası başkanı Nevzat paliç Ulusal Çay konseyinin 2 gün sonra yapılacak olan başkanlık seçimi öncesi AKP Rize milletvekili filiz çay sanayinin sahibi ve kaçak çöp çay davasından yargılanan AKP Rize milletvekili Bayram âli Bayramoğlu’na rest çekti.

 

Ziraat odası başkanı Nevzat Paliç “çayımıza sahip çıkmak ekmeğimize sahip çıkmaktır”diyerek basın mensuplarının 24 Nisanda yapılacak olan Ulusal çay konseyi başkanlık seçimlerini “endişelerim” var diyerek mutlaka takip etmelerini istedi.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bayramoğlu kaybetti,Karafazlı kazandı
22 Temmuz 2007 milletvekili genel seçimlerinde AKP Rize 1. sıra milletvekili seçilen Rize milletvekili Bayram Ali bayramoğlu, gazeteci Gençağa Karafazlı aleyhine açtığı 30 bin liralık tazminat davasını kaybetti.

Musa Yazıcı

Muhalif haberciliğiyle tanınan Gazeteci Gençağa Karafazlı’nın, 2007 genel seçimleri öncesi Rize’den AKP 1. sıra milletvekili adayı olan ve Rize milletvekili olarak TBMM’ye seçilen Bayram Ali Bayramoğlu hakkında, kaçak çöp çay olayı ile ilgili yaptığı haberler sonrası, Milletvekili Bayramoğlu, kişilik haklarına saldırıda bulunduğu gerekçesiyle Rize 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde Karafazlı aleyhine açmış olduğu 30 bin liralık tazminat davasını kaybetti.

ÇÖP İHRAÇ ETMEYE KALKTIİhraç kaydıyla yurtdışına göndereceği çayların çöp çay olduğu ihbarı sonrası kırmızı hatta çaylarına el konulan Bayram ali Bayramoğlu hakkında, bahse konu çayların çay vasfını yitirmiş çöp çay olduğu iddiasıyla Çerkezköy cumhuriyet savcılığı tarafından soruşturma açılmış, olay mahkemelik olmuştu. Çerkezköy adliyesi’nde görülen dava, Bayramoğlu’nun lehine sonuçlandı. Bu duruma cumhuriyet savcılığı itiraz etti, bu kez dava Yargıtay’a götürüldü. Dava halen burada devam ediyor.

‘SABIKALI BAYRAMOĞLU YALAN SÖYLÜYOR’2007 yılı milletvekili genel seçimleri öncesi AKP Rize milletvekili adayı olan bayram ali bayramoğlu’nun Kaçak çöp çay davasını, gazeteci Gençağa Karafazlı gündeme taşıyarak haber yaptı.Karafazlı, yaptığı haberlerde Milletvekili Bayramoğlu’nun kamuoyunu yanılttığını, olayla ilgili davanın halen devam etmesine rağmen Bayramoğlu’nun “beraat ettim”şeklinde yerel mahkeme kararlarını dağıttığını ve yalan söylediğini, Bayramoğlu’nun çay üreticisine olan yaş çay bedellerini ödemediğini ve dil, din ve ırk ayrımcılığı yaptığı gerekçesiyle Ankara DGM tarafından hapse mahkum edildiğini belirterek, bu nedenle “sabıkalı Bayramoğlu” şeklinde haberler yapmıştı.

‘KARAFAZLI, KİŞİLİK HAKLARIMA SALDIRDI’ AKP Rize milletvekili Bayram ali Bayramoğlu, gazeteci Gençağa Karafazlı’ya açtığı 30 bin TL tazminat davasında şu iddialara yer vermişti:TBMM üyesi olduğunu, adaylık süreci içerisinde davalının hakaret içeren sözlerle, yalan beyanlarla kişilik haklarına saldırdığını; “İşte Bayramoğlu’nun beraat yalanı”, “İşte sabıkalı AKP adayı Bayramoğlu” gibi haber başlıklarını www.karadenizgundem.com adlı internet sitesinde ve bazı gazetelerde 17.07.2007 tarihinde yayınladığını; “AKP borozanı gazeteciler aracılığı ile haber yayınlatarak Rize halkını yanılttığı açıkça ortadadır, Bayramoğlu beraat ettim yalanı ile sadece Rize halkını değil Türkiye halkını da kandırmıştır” şeklinde suçlayıcı ifadelerde bulunduğunu, iş ve siyaset çevrelerinde takdir görmüş bir siyasetçi ve iş adamı olduğunu, MÜSİAD başkanlığı, İTO meclis üyeliği gibi önemli görevlerde bulunduğunu, bu tür haberlerle kamuoyunda küçük düşürüldüğünü ve kişilik haklarına saldırıldığını öne sürerek, karafazlı aleyhine 30 bin TL tazminat davası açmıştı.Rize 2. asliye hukuk mahkemesi’nde görülen dava dosyası, 14.07.2008 tarihinde bilirkişiye gönderiliyor. Prof. Dr. Arif Kocaman’ın hazırladığı rapor sonrası mahkeme davanın reddine karar veriyor.

HABERLER GÜNCEL VE KAMU YARARI VARDIRRize 2. Asliye Hukuk Mahkemesi bilirkişi raporuna dayanarak aldığı kararda, “Prof. Dr. Arif Kocaman’a ait bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre çeşitli tarihlerde davalı tarafından davacıya yönelik dava konusu yapılan haber ve yazıların yayınlanmış olduğu dosya içinde mevcut Çerkezköy asliye ceza Mahkemesi’nin 23.03.2006 tarih ve 2005-138 esas 2006-146 nolu kararda davacı Bayram Ali Bayramoğlu’nun 4926 sayılı yasa’ya muhalefetten yargılanıp beraat ettiği, kararda davacının bilgileri arasında sabıkalı kaydının yer aldığı, sabıkaya ilişkin yapılan haberlerin bu karardan kaynaklandığı, ayrıca çayla ilgili yapılan haberlerin TÜBİTAK ve Çaykur tahlil sonuçlarına dayandığı, buna göre yapılan haberlerin güncel olduğu, davacının dava dilekçesinde belirtilen özellikleri de dikkate alındığında, haberlerde kamu yararının bulunduğu ve davacının kişilik haklarına saldırı niteliğinde olmadığı, ancak sert eleştiri olarak değerlendirilebileceği, davacıya yönelik eylemlerin bu nedenle hukuka aykırılığından bahsedilemeyeceği vicdani sonuç ve kanaatine varılmış olup, davanın reddine karar vermek gerekmiş ve hüküm gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere davanın reddine karar verilmiştir” denildi.

MAHKEMENİN ALDIĞI KARAR HABERLERİMİZİ DOĞRULAMIŞTIRMahkemenin açıkladığı gerekçeli karar sonrası bir açıklama yapan gazeteci Gençağa Karafazlı, mahkemenin almış olduğu kararın yaptığı haberleri doğruladığını belirterek, şunları söyledi:“AKP Rize Milletvekili Bayram Ali Bayramoğlu ile ilgili yayınladığım haberler sonrası, Bayramoğlu bazı TV ve gazetelere yaptığı özel açıklamalarla bana karşı tehditlerde bulunmuştu. Milletvekili seçildikten sonra da benimle görülecek hesabının olduğunu birçok kez dile getirmişti. Bütün bu baskı ve tehditlere rağmen Bayramoğlu’nun yaptığı usulsüz işleri objektif bir şekilde kamuoyuna duyurdum. Bu kararın, Bayramoğlu’nun özgür basını susturmak, haber alma hakkını engellemek istemesine karşı anlamlı bir karar olduğunu düşünüyorum” dedi.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

SAMSUN'UN KÖMÜRLÜK DAĞI'NA YAĞIYOR YAĞMUR .. YOLLAR ÇOK UZAK ..

(MEMUR --) MAZLUM ÜÇ AYDIR MAAŞ ALMIYOR !! HABER BİLE DEĞİL ..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
header
Siyasetçiler Çaykur'dan Elini Çekmeli ..
image
Baskı ve Sürgünlerin Önü Alınmalı!.. 


(Haber Merkezi)- Türkiye Tarla Bitkileri Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Tarımsal Çay Üreticileri Birliği Ardeşen Bölge Başkanı Sabri Bayraktar, siyasilerin artık Çaykur’un üzerinden ellerini çekmesi gerektiğini söyledi.

 

Çaykur Genel Müdürlüğü ile bağlı fabrikaların siyasi müdahalelerden uzak tutulması gerektiğini belirten Bayraktar, hangi birimde kimin nasıl çalışacağı, görevi ve işlevinin kurum yetkililerine bırakılması gerektiğini söyledi.

 

Kurum yetkililerinin de siyasi davranmaması gerektiğine vurgu yapan Sabri Bayraktar, yaş çay sezonu öncesinde çay sektörünün, kampanya açılmasına az bir süre kala hazırlıklarını bütün hızıyla devam ettirdiğini belirterek; “Üretici, çayın sürgüne dayalı bölümü olan gübreleme ve çay budama işini tamamlamıştır. Artık bundan sonra görev Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünündür. Bu yıl gübre fiyatlarının yüksekliğinden müstahsilin ikinci gübre diye adlandırılan farklı gübrelere yönelmiştir. Bu konuda üretime yönelik endişelerimiz var. Çay fiyatının iyi bir rakamda gerçekleşmesini bekliyoruz. Çayın kaliteli ve ihracata dayalı üretim yapabilmesi için üretim aşamasının yetkililere bırakılması gerekir” dedi.

 

Çaykur’daki çalışma hayatının siyasi müdahalelerden uzak tutulması gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, “Çaykur’da hangi birimde kimin nasıl çalıştırılacağı, görevi ve işlevi kurum yetkililerine bırakılmalıdır. Müdahalelerle bu güne kadar kurum kazanmamıştır. Yöneticiler de siyasi hareket etmemelidir. Üreticiye karşı sorumluluk taşımak herkesin görevidir” şeklinde konuştu.

 Çayda özel sektörün de desteklenerek belirli bir standarda ulaştırılması gerektiğine değinen Bayraktar, “Özel sektörün bu güne kadar yaptıkları yanlıştır. Ne üreticiyi nede kendilerini bir yere taşımamıştır” ifadelerini kullandı. 
-------------------------------------------------------------------------------------

headerYaş Çay Fiyatında Belirleme Karmaşası..- Haber Merkezi on Nisan 21,2009-http://www.gazetevice.net/Haber/3134.html

image

Oluşturulamayan Birlik Nedeniyle Her Kurumdan Farklı Bir Ses Geliyor

  

Rize Ziraat Odasının Önceki Yıl 1,5 Lira İstediği Yaş Çaya Bu Yıl 1,2 Lira İstemesi ile Başlayan Tartışmalara, Of Ziraat Odası ile Çay Üreticileri Sendikası da Katıldı ..

  

(Haber Merkezi)- Yaş çaydaki fiyat belirleme çalışmaları bu yıl da karmaşaya neden oldu. Yaş çay fiyatının belirlenmesi için bölgede henüz bir birlik oluşturulamazken; fiyat çalışması yapan kurumlardan farklı sesler gelmeye başladı.

  Başta Ziraat Odası olmak üzere diğer kurumlardan yaş çay fiyatı ile ilgili olarak yapılan açıklamalar, tartışmalara neden oldu.  

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaklaşan 2009 Yılı Yaş Çay kampanyası nedeniyle yapılan yaş çay fiyatı belirleme çalışmaları, karşılıklı tepkiler oluşturdu.

   Bir önceki yıl yaş çayın fiyatını 1,5 Tl olarak belirleyen Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç’in bu yıl yaş çay fiyatının 1 Lira 20 Kuruş olarak belirlenmesi gerektiğini açıklaması tepkilere yol açtı. 

Paliç’e tepki gösteren Of Ziraat Odası Başkanı Mehmet Yüksel, üreticinin hakkını savunması gerekenlerin, çayın maliyet fiyatını bilmeden yanlış hesaplarla fiyat talebinde bulunduklarını öne sürdü.

 

“Bir Gün Bunun Hesabını Verirsiniz!..”

   Yaş çay maliyet fiyatını belirlemenin güç olmadığını vurgulayan Of Ziraat Odası Başkanı Yüksel, “Çay ile ilgili kurum ve kuruluşların bu güne kadar yaş çay maliyet fiyatını çıkarmamış olması büyük bir talihsizliktir. Hatta üreticiye ihanettir. Maliyet belirlenmeden fiyat talep ediliyor. Dolayısıyla talep edilen fiyata göre hükümetle pazarlık yapar gibi fiyat belirleniyor. Üretici, maliyetinin yarı fiyatı değerinde bir bedelle ürününü satmak zorunda bırakılıyor” dedi. 

Uygulanan yanlış politikalar nedeniyle çay üreticisinin iflas ettiğine işaret eden Yüksel, “Of Ziraat Odası olarak üç yıl önce yaş çay maliyet fiyatını belirlemek için bilim adamlarından destek alarak bir çalışma başlattık. Sonuçlarını kamuoyu ile paylaştık. Ancak diğer meslek odaları ve bazı Ziraat Odaları bu araştırmanın doğruluğunu kabul etmelerine karşın üreticiden yana değil, sermayeden yana tutum sergilediler. Dün böyleydi, bugün yine aynı. 2006’da yapılan araştırmada yaş çayın maliyeti ‘bin 564 Lira 46 Kuruş’ olarak belirlendi. Bunu ben değil, bilim adamları tespit etti. Buna karşın bugün üreticinin yaş çayı sattığı fiyat bunun bile yarısı kadar değil” şeklinde açıklamalarını sürdürdü.

             Çay üreticilerinin sürekli zarar ettirilerek  borç batağına sürüklendiğini vurgulayan Yüksel, “Rize Ziraat Odası’nın Sayın Başkanı Nevzat Paliç, talep ettiği fiyatı neye göre belirlediğini anlayamadık. Varsa bilimsel bir açıklaması buyursun kamuoyu ile paylaşsın. Hükümete ya da Çaykur yetkililerine veya sermaye sahibi fabrikatörlere şirin mi görünmek istiyor? Bunu açıklasın! Çaya sahip çıkması gerekenler bunu yaparsa, vay üreticinin haline! Çay üreticisine asıl sahip çıkması gereken Rizelilerdir. Rizeliler sahip çıkmaz ise bizim yapabileceğimiz çok şey yok! Sayın Başkan gibi ahkam kesenler, üreticiyi bugünkü iflasın eşiğine getirmekle sorumludurlar. Bir gün gelir bunun hesabını vermek zorunda kalacaklardır” diye konuştu.
-------------------------------------------------------------------------------------Üreticiye En Azından Açlık Sınırına Yakın Fiyat Verilmeli ..
image

Çay-Sen'den Yaş Çay Fiyatı Hesabı

    (Haber Merkezi)- Yaklaşan Yaş Çay Kampanyası nedeniyle sürdürülen ‘yaş çay fiyat belirleme’ çalışmalarına kısa adı Çay-Sen olan Çay Üreticileri Sendikası da katıldı.

Çay-Sen’den, 2009 yılı yaş çay fiyatı konusunda yapılan açıklamada, çay tarımı ile ilgili geçmişten günümüze bir takım doküman ve istatistiki bilgiler olduğu vurgulanarak; fiyat belirlemede önceki yıl fiyatının baz alınmaması gerektiği kaydedildi.

Çay-Sen Kurucu Genel Başkanı Recep Memişoğlu imzası ile yapılan yazılı açıklamada, “Bir çay üreticisi olarak çevremizdeki mevcut verili koşullar hesabı içerisinde, dikkatli ve samimi bir hesaplama yapabiliriz. Örneğin,15 dönüm ve üzerinde üreticilik yapan çay üretici sayısını bugün ancak yüzlerle ifade edebiliriz. Bu oranın, 210 bin çay üreticisi içerisinde kayda değer bir değeri yoktur! Bu gün bir ortalama alınacaksa 5 dönüm arazide üreticilik yapan kesim dikkate alınmalıdır. Çünkü tüm üretici içerisindeki yeri yüzde 85’lerle ifade edilmektedir. Bunun üzerinden bir üreticinin geçimlilik düzeyi hesaplanmalıdır. İşçi ücretleri hesaplanırken asgari ücret, açlık ve yoksulluk sınırları nasıl dikkate alınıyorsa üreticinin de yaşamsal geliri buna uygun davranılarak hesaplanmalıdır. Bugün fiyat bazı 2008 yaş çay fiyatıdır. Bunun üzerinden 2009 fiyatları hesabı yapılırken 5 dönüm bir alanda çay tarımı yapan bir ailenin olmazsa olmaz geliri hesaplanabilir. Hesap şudur: Bir dönüm çaylığın ortalama verimi 800 kg’dır. 1/7 kesimi de hesap edersek toplam yıllık üretim 8 bin ton olur. Yani üç sürgün hesabı şöyle denk düşer, 3400+3000+2000 = 8000 ton. 2008 yılı yaş çayın fiyatı brüt 85 Kuruş’tur. Buna göre 8.000 x 85 = 6.800 TL bu üretimin brüt parasal karşılığıdır. Masrafları hesap edersek; dönüme 100 kg gübre + nakliye 425+40 =  465 TL. Arazinin alım yerine uzaklığı nedeniyle yıllık taşıtma bedeli 250 TL. Çay toplatma ücreti (50TL günlük x 10 yevmiye) 500 TL. Çay kesim ücreti 100 TL. Brüt üzerinden kesilen vergi ve diğer kesitiler toplamı 200 TL. Toplamı ise 1.515 TL’dir. Buna göre, 6.800 – 1.515 = 5.285 TL üreticiye kalandır. Bu rakamlara üreticinin kendi yevmiyesi, işçi ve kendi yeme içme masrafları, araç-gereç masrafları (makas, bez vs.) dahil değildir. 5.285 T’yi 12 aya bölersek, 440 TL aylık gelir elde edilmiş olur. Bu demektir ki, bugün belirlenen asgari ücretin çok altında çay üreticisinin geliri vardır. Türkiye’de dört kişilik bir ailenin 2009 yılı açlık sınırı 735 TL, yoksulluk sınırı ise 2.350 TL’dir” denildi.

Çay-Sen’den yapılan açıklamada, asgari ücret üzerinden yapılacak belirlemelerin dikkate alınması durumunda bugün yaş çay fiyatının en düşük 1 TL; dört kişilik bir ailenin açlık sınırına ulaşabilmek için ise yaş çay fiyatının 2009 yılı içerisinde 1,36 TL olması gerektiği vurgulandı.

    Söz konusu hesaplamalar doğrultusunda çay üreticisinin öngörülen aylık gelirinin, 2008 yılı masrafları sabit tutularak 738 TL olarak hesaplandığı kaydedilen açıklamada şöyle denildi: “Ancak bu fiyatın içimize sinen bir yanı yoktur. Fakat biz bu rakamın bile AKP iktidarı tarafından verileceğini sanmıyoruz. Çünkü iktidarlar artık hiçbir tarım ürünümüzün fiyatını, o bölgede yaşayan üreticinin yaşamsal ihtiyaçlarını giderme-karşılama ve istihdam sorunu üzerinden bakmıyor ve hesaplamıyorlar.” 
------------------------------------------------------------------------------------
KAÇAK ÇAY OPERASYONLARI SÜRÜYOR ..
kamyonda-9-bin-145-kilogram-kacak-cay-ele-gecirildi
Kamyonda 9 Bin 145 Kilogram Kaçak çay Ele Geçirildi ..
Van'ın Gürpınar ilçesinde jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda yurda yasadışı yollardan sokulduğu tespit edilen 9 bin 145 kilogram kaçak çay ele geçirildi.
Van'ın Gürpınar ilçesinde jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda yurda yasadışı yollardan sokulduğu tespit edilen 9 bin 145 kilogram kaçak çay ele geçirildi.

Edinilen bilgiye göre, Gürpınar İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, Gedikbaşı köyü yakınlarında icra ettikleri faaliyetler esnasında N.Ç. yönetimindeki kamyonu durdurarak arama yaptı. Yapılan aramada yurda yasadışı yollardan sokulduğu tespit edilen 9 bin 145 kilogram kaçak çay ele geçirildi. Olayla ilgili kaçak çaylara el konulurken, sürücü N.Ç.'nin alınan ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VANDA KAÇAK ÇAY OPERASYONU ..
VANDA KAÇAK ÇAY OPERASYONU

Eklenme tarihi: 13.04.2009 -  http://www.vangoluhaber.com/?mxz=haber&hid=433

VAN'DA KAÇAK ÇAY OPERASYONU
- JANDARMA EKİPLERİ TARAFINDAN 3 BİN 294 KİLOGRAM KAÇAK ÇAY ELE GEÇİRİLDİ

Van'ın Gürpınar ilçesinde jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda yurda yasadışı yollardan sokulduğu tespit edilen 3 bin 294 kilogram kaçak çay ele geçirildi.
Edinilen bilgiye göre, bir ihbarı değerlendiren Gürpınar İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, Sevindik köyünde yaşayan M.K. isimli şahsın evinde arama yaptı. Yapılan aramada yurda yasadışı yollardan sokulduğu tespit edilen 3 bin 294 kilogram kaçak çay ele geçirildi. Gözaltına alınan şahıs ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakılırken, olayla ilgili soruşturma sürüyor.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Başkale'de 11 Ton Kaçak Çay ile 10 Bin Karton Kaçak Sigara

Ele Geçirildi ..

Haber Yayın Tarihi: 24.04.2009 12:04

Van'ın Başkale İlçesinde Kaçakçılara Yönelik Düzenlenen Operasyonlarda 11 Ton Çay

ile 10 Bin Karton Sigara Ele Geçirildi. http://www.sondakika.com/haber-baskale-de-11-ton-kacak-cay-ile-10-bin-karton/

Haber Yayın Tarihi: 24.04.2009 12:04

 Haber:  Başkale'de 11 Ton Kaçak Çay ile 10 Bin Karton Kaçak Sigara Ele Geçirildi

Van'ın Başkale ilçesinde kaçakçılara yönelik düzenlenen operasyonlarda 11 ton çay ile 10 bin karton sigara ele geçirildi.

İlçeye bağlı Albayrak, Gedikbaşı ve Saçan köylerinde Başkale İlçe Jandarma Komutanlığı'na bağlı Albayrak Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri operasyon düzenledi. Operasyonda Albayrak köyünde V.A.'nın evinde 1 ton kaçak çay, Saçan köyünde M.D.'nin evinde 10 bin karton kaçak sigara, Gedikbaşı köyünde ise B.K.'nın evinde 10 ton kaçak çay ele geçirildi.

Ele geçirilen malzemeler Başkale Mal Müdürlüğü Gümrük Memurluğu'na teslim edildi. Gözaltına alınan zanlılar çıkarıldıkları adli makamlarca tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. (CİHAN)
 

Haber Yayın Tarihi: 24.04.2009 12:04

-------------------

Nusaybin'de 3 Ton 340 Kilo Kaçak Çay Ele Geçirildi ..

Mardin'in Nusaybin İlçesinde, Kaçak Yollarla Türkiye'ye Getirilen 3 Ton 340 Kilogram Çay Ele Geçirildi. 

Haber Yayın Tarihi: 22.04.2009 11:04

Haber:  Nusaybin'de 3 Ton 340 Kilo Kaçak Çay Ele Geçirildi
Resmi büyütmek için tıklayın

 

Mardin'in Nusaybin ilçesinde, kaçak yollarla Türkiye'ye getirilen 3 ton 340 kilogram çay ele geçirildi.

Mardin İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, yurt dışından kaçak yollarla Türkiye'ye gümrük çayı sokulduğu ve paketlenerek el altından satıldığı ihbarı üzerine bir depoya operasyon düzenlendiği belirtildi. Depoda 3 ton 340 kilogram kaçak çayla tartım ve paketlenmede kullanılan çeşitli malzemeler ele geçirildi. Olayla ilgisi bulunan S.B. gözaltına alındı. Zanlı, çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Öte yandan Mardin merkezde önce gün sekiz yere yapılan eşzamanlı operasyonda yakalanarak gözaltına alınan beş hırsızlık zanlısı, tutuklanarak cezaevine gönderildi. (CİHAN)
 
------------------------------------------------------------------------------

 

http://www.kenthaber.com/guneydogu-anadolu/sanliurfa/Haber/Genel/Normal/kacak-cay-operasyonu/74a1bd37-964d-4d29-8036-2952d5b32d73.aspx

Kaçak çay operasyonu

 

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinden kaçak yollarla Suriye'ye geçip kaçakçılık yaptıkları iddiasıyla 5 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 5 zanlı ile birlikte 248 kilogram kaçak çay ele geçirildi.

Akçakale'deki sınır kapısından yasa dışı yollarla Suriye'ye geçip, kaçak çay getiren şahıslara yönelik operasyon düzenlendi. Ülkeye kaçak çay getirdikleri iddiasıyla, A.N., M.Ç., M.E., H.S. ve A.A. isimli şahıslar sınırdan Türkiye'ye giriş yaparken yakalandı. Güvenlik güçleri zanlılarla birlikte çuvallar içerisinde 248 kilogram kaçak çay ele geçirdi. Sınırdan geçen 5 zanlı, kaçakçılık yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınırken, güvenlik güçleri kaçak çaylara el koydu.

Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2009 Pazar 17:43:28

-----------------------------------------------------------------------------

 TRENYOLU YAPILIRSA ..

--------------------------------------------------------------



0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.