ABD MUKTEDA SAR'IN ZİYARETİNDEN MEMNUN!


ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Richard Schmierer, Iraklı Şii lider Mukteda Sadr'a Türkiye ziyaretinde, 'son zamanlardaki olumlu rolüne devam etmesi' telkininin verildiğinden emin olduklarını söyledi. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde Türk gazetecilerin sorularını video konferans yöntemiyle cevaplandıran Richard Schmeirer, 'Amerikalılar Sadr'ın ziyaretinden rahatsız' iddialarını boşa çıkardı.

Türkiye ile Irak arasındaki ilişkileri çok olumlu bulduklarını ve takdir ettiklerini dile getiren Schmierer, Mukteda Sadr'a bağlı Mehdi Ordusu'nun daha önce Irak'ın güvenliğine tehdit oluşturduğunu ifade etti. İki yıldır İran'da medrese eğitimi alan Şii liderin "Milis güçleri dağıtıyorum ve sosyal yardım hareketine dönüştürüyorum" diye ilan ettiğini belirten Amerikalı diplomat, Sadr'ın temsilcilerinin siyasi sürece katılarak parlamentoya da girdiğini hatırlattı. "Tüm bunlar Irak için olumlu gelişmeler" diyen Richard Schmeirer, Sadr'la bağlantıya geçen insanların bu olumlu gidişin sürmesi yönündeki telkinlerinin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Amerikalı diplomat, "Sadr'la görüşen Türk yetkililerin de bu mesajı verdiklerinden eminim" dedi. Schmeirer, Mukteda Sadr'ın milis kuvvetleri dağıtarak siyasi sürece dahil olma yönündeki irade beyanını kesinlikle desteklediklerini de sözlerine ekledi.

İran'da medrese eğitimi aldığı belirtilen Mukteda Sadr, iki yıl sonra ilk kez Türkiye'de ortaya çıkmış, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmişti. Şii lider, Irak'ta yıl sonunda yapılacak seçimler öncesinde parti üyeleriyle de İstanbul'da bir araya gelmişti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Mukteda Sadr'ın Türkiye ziyaretiyle ilgili olarak uluslararası toplumdan olumlu tepkiler aldıklarını belirtmişti.

(CİHAN)
HABER VAKTİM

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.