Irak’ta insanlık ölüyor


Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan son Irak raporu, Iraklı kadınlar ve tutuklular başta olmak üzere tüm halkın maruz kaldığı kişisel hak ve özgürlük ihlallerini gözler önüne serdi.

Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI) tarafından hazırlanan son Irak raporu, Irak’ta toplum yaşamının geldiği içler acısı noktayı gözler önüne serdi.

Rapora göre, Irak’ta insan haklarının geldiği nokta “kaygı verici” olmayı sürdürüyor. Hedef gözetmeksizin yapılan bombalı saldırıların arttığına işaret eden rapor, özellikle gazeteci, akademisyen, hakim, savcı vb. eğitimli kişileri hedef alan saldırılarda da artış olduğunu teyit ediyor.

Kadınlar ve azınlıklar hedefte
Raporda, Irak’ta yaşanan ihlallerin azınlık kesimleri ile kadınların özellikle etkilediğinin da altı çiziliyor.
Musul’dan, 2008’in Ekim ayında 12 bin Hıristiyan’ın göç ettirilmesini örnek gösteren rapor, Irak Kürdistan’ı ve diğer bölgelerde kadınlara karşı artan şiddet vakalarına da yer verdi. Raporda, kadın intiharlarının ve namus cinayetlerinin çok hızlı bir artış kaydettiğinin altı çizildi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komisyonu Üyesi Navi Pillay, “Irak’ta kadınların durumu aşırı derecede zor. Hergün onları hedef alan yüzlerce vaka kaydediliyor. Yetkilileri, kadın haklarını güvence altına alan yasaları çıkarmaları için uyarıyoruz” diye konuştu.

Tutukluların durumu
Raporda ayrıca Iraklı tutsakların yaşadığı sorunlara geniş yer verildi. İşkencenin Irak’taki hukuk sürecinin “fiili bir parçası” haline geldiğini vurgulayan rapor, işkencenin çok çeşitli biçimlerde gerçekleştirildiğinin altını çizdi.

Rapor, birçok tutuklunun herhangi bir suçtan yargılanmadığını ve aylardır herhangi bir açıklama yapılmaksızın tutsak edildiğini vurguladı. Raporda, çocuk tutukluların ayrı koğuşlarda kalmamasının yarattığı olumsuz sonuçlara da verildi.

“Tek sorumlu ABD”
Rapor üzerine açıklamada bulunan Illionis Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Francis Boyle, ülkede savaş hukukunun geçerli olduğunu ve “tüm sorumluluğun işgalci konumundaki ABD’de olduğunu” söyledi.

Güçlerin Durumu Anlaşması’nın (Status of Forces Agreement – SOFA) Irak’ın egemen bir ülke olması yolunda hiçbir şeyi değiştirmediğini söyleyen Prof. Dr. Boyle, kötüye gidişin tek sorumlusu olarak ABD’yi gösterdi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.