10 ayda 500'den fazla askeri öldürdük


Filipinler'in güneyindeki Müslüman gerillalar, son 10 ayda çıkan çatışmalarda 500’den fazla askeri öldürdüklerini açıkladı.

Filipinler ordusu ise açıklamayı yalanlayarak, propaganda olarak nitelendirdi. Ülkenin güneyinde daha geniş özerklik için savaşan Moro İslâmi Kurtuluş Cephesi’nin (MILF) 45 sayfalık raporunda, son 10 ayda en az 548 askerin öldürüldüğü, çatışmalarda 49 askerin yaralandığı belirtildi. AP’nin elde ettiği raporda, Sarangani bölgesinin Maasim kasabasında 23 Ağustos’taki çatışmalarda ordunun bir günde en büyük kaybı verdiği, 78 askerin öldüğü ifade edildi.

Raporda, en az 7 bölgede çıkan çatışmalarda 20 hükümet yanlısı milisle birlikte 20 militan ve 20 sivilin de öldüğü kaydedildi. MILF, ayrıca hükümet güçlerini 2000 dolayında evi kasten yakmak, militanlara yardım ettiğinden şüphelenilen köylüleri öldürmek, bir camiyi bombalamak ve yerlerinden olanlara gıda ulaşmasını engellemekle suçladı. Ordu sözcüsü Yarbay Romero Brawner ise Müslüman gerillaların iddialarını reddederek, iddiaları “kara propaganda” olarak nitelendirdi.
Filipinler’de Müslümanlarla hükümet arasında 2003’te ateşkese varılmıştı. Ancak Filipinler Yüksek Mahkemesi’nin geçen yıl, Müslümanlar için daha geniş özerklik öngören anlaşmanın imzalanmasını engellemesi, şiddet olaylarını artırmıştı. MILF, Katoliklerin çoğunlukta olduğu Filipinler’in güneyindeki Mindanao adasında özerk bir devlet kurmak için 40 yıldır mücadele veriyor. Çıkan şiddet olaylarında 120 bin dolayında kişi hayatını kaybetti

1 yorum:

  1. Vur kardesim vur..Vatikanin oyunlarini ayaginin altinda ez..

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.