Enerjide dengeler değişiyor mu?


Kafkaslardaki siyasi gelişmeler enerjide dengeleri değiştiriyor. Rusya, Nabucco Projesi'nin karşısına Güney Akım'la çıktı, Türkiye'yi bu projeye davet etti.

Karabağ sorunu, hiç beklenmedik şekilde Nabucco'nun bir parçası haline gelmeye başladı.

Azerbaycan bu sorunu çözmeye yakın bulduğu Rusya ile önemli bir doğalgaz anlaşması imzaladı.

Rusya da Türkiye'yi Güney Akım projesine davet etti.

Son yaşanan gelişmeler Rusya'ya alternatif olan Nabucco Projesini tehdit etmeye başladı.

Türkiye'nin önemi artıyor

Petrol, doğalgaz, boru hatları, boğazlar... Türkiye'nin enerjideki stratejik önemi her geçen gün artıyor.

Önce Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı kuruldu ardından hayal olarak görülen doğalgaz boru hatları peşisıra devreye girdi.

Şimdi ise Türkiye, iki önemli gaz boru hattı projesinde kilit isim...

Biri Amerika ve Avrupa Birliği'nin desteklediği Nabucco, diğeri ise Rus projesi Güney Akım...

Enerji diplomasisinde Rusya bir adım önde

Şu günlerde her iki proje için yoğun bir enerji diplomasisi yürütülüyor. Ancak görünen o ki bu diplomaside Rusya bir adım önde...

Moskova yönetimi, gerek Azerbaycan gerekse de Türkiye ile sıkı ilişkiler içinde... Azeri doğalgazını kontrol altına almak isteyen Rusya, Kafkaslardaki gücünü kullanmaya başladı.

Karabağ sorunu çözüme kavuşturmak isteyen Azerbaycan'a destek vererek bu ülke ile doğalgaz konusunda önemli bir anlaşma imzaladı.

Rusya ikinci adım olarak ise Türkiye'yi resmen Güney Akım Projesine davet etti. Şimdi Türkiye bu daveti değerlendiriyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye'nin özellikle stratejik ve jeopolitik konumunu ilgilendiren her projenin içerisinde olabileceğimizi, bunun şartlarının bizim için önemli olduğunu, diğer paketteki projeleri nasıl etkileyeceğini özellikle bunun üzerinde çalışmamız gerektiğini söyledik" dedi.

Gelişmeler Nabucco'yu tehdit ediyor

Tüm bu gelişmeler hükümetlerarası imza aşamasına gelen Nabucco Projesi'ni tehdit ediyor. Çünkü Azerbaycan, projenin önemli gaz tedarikçisi, Türkiye ise projenin 'olmazsa olmazı' ülke durumunda...

Rusya'nın bu hamlelerine cevap Avrupa Birliği'nden geldi. Romanya, Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nde imzaların 13 Temmuzda Ankara'da atılacağını açıkladı. Türkiye henüz bu tarihi doğrulamadı.

Bükreş'te bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da "Nabucco, bizim için birinci öncelikli ve stratejik bir projedir" diyerek, projeye Türkiye'nin desteğini bir kez daha gösterdi.

Vergi konusunda Türkiye projeden istediğini aldı. Türkiye, toplam 3 bin 300 kilometrelik boru hattından oluşacak vergi gelirinden yüzde 65 pay alacak.


TİME TÜRK

NABUCCO İLE İLGİLİ DİĞER YAZILAR AŞAĞIDADIR.

Yüzyılın En Büyük Sömürü Projesi Nabucco -1-

Yüzyılın En Büyük Sömürü Projesi Nabucco -2

Yüzyılın Sömürü Projesi Nabucco -3-

Yüzyılın En Büyk Sömürü Projesi Nabucco -4-



1 yorum:

  1. Hersey para mi oldu? Ermenistan Karabagdan cekilsin ve Cecenistan isgali ve kiyimi hemen durdurulsun.Rusyaya sart kosun kardesim, once akan kan dursun ve yaralar sarilsin ulke satilmadan once..

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.