İdama beş kala yazılan mektup


Kocaeli Kapalı Hapishanesi’nde idam edilen dört devrimciden Erdoğan Yazgan’ın idam edilmeden önce ailesine yazdığı son mektup yün yüzüne çıktı. İşte o mektubun aslı:

Dev-Sol, Dev-Yol ayrımına tepki gösteren ''Üçüncü Yol” adlı örgütlenmeyi kurarak bu örgütlenme örgütlenme içinde yer alan ve 29 Ocak 1983‘te idam edilen Erdoğan Yazgan’ın mektubu ortaya çıktı.

Genelkurmay Başkanlığı, Gölcük Donanma Mahkemesi’nde ‘Üçüncü Yol’ davasında yargılanıp idam edilen 4 kişiden biri olan Yazgan, idam edilmeden 10 dakika önce, kelepçeli ellerle kaleme aldığı mektubunu “Acele ediyorlar kısa oldu” cümlesiyle bitiriyor.

Devrimci 78’liler Federasyonu, 29 Ocak 1983’te İzmit’te idam edilen ancak son mektupları ailelerine ulaştırılmayan 4 kişiden sonuncusu olan Erdoğan Yazgan’ın mektubuna ulaştı. 26 yaşında darağacına giden Yazgan, sakıncalı bulunan mektubunda ailesi ve sevenlerine “Acı olacak ama buna dayanmanız gerek” diyerek, geride onurlu bir yaşam bırakmanın mutluluğunu yaşadığını söylüyor.


Mektubu teslim alan Fatoş Yazgan, yaşamının 14 yılını birlikte paylaşabildiği ağabeyine gayri insani koşullarda yazdırılan mektubu ancak 26 yıl sonra okuyabildiklerine dikkat çekti ve daha ilk duruşmada idama mahkum edilen ağabeyi ve arkadaşlarının adil yargılanmadığını söyledi.

Erdoğan Yazgan’ın mektubunda bahsettiği “onurlu bir yaşam mirasına” leke düşürmediğini söyleyen Fatoş Yazgan, “Ağabeyim ve üç arkadaşı, kısa ve onurlu yaşadılar, inançları uğruna ölümü göğüslemekten kaçınmadılar. Söyledikleri gibi yaşayıp yaşadıkları gibi öldüler” dedi.

"Sevgili ve Değerli Aileme

Bu size yazacağım son mektup. Sizlerle uzun bir zamandır cezaevinde görüşüyorduk. Hepinize olan sevgimi bilirsiniz, bunu burada uzun uzun yazmayacağım, kanaatimce yeterli. Kardeşlerim Güldoğan ve Hatice’yi bir anlık sinirlilikle kırdım, kusura bakmasınlar. Ahmet, Sabire, Fatoş ve Selma’ya da ayrıca çok selamlar. Hepiniz her şeyimden mahrum hayatımda bana destek ve moral oldunuz. Sizlerin benim dünyamda ayrı bir yeri vardı. Sizlere onurlu bir yaşam bırakabildiysem ne mutlu bana. Şuanda tek dileğim sizlerin sağlığının bozulmaması. Acı olacak ama dayanmanız gerek. Kimseyi suçlamayın, bu işin tek sorumlusu bugünkü yönetim ve devlettir. Yani suçlu olan bizi asanlardır. Görüşlerimi ve neyi savunduğumu burada yazmayacağım çünkü sizler bunu biliyorsunuz. Yaşamım kısa ve onurlu oldu. Hepinizi candan kucaklar ayrı ayrı öperim. Soran bütün dost ve akrabalara selamlar. Acele ediyorlar kısa oldu.

Sizi hep seven oğlunuz, ağabeyiniz Erdoğan YAZGAN"

Erdoğan Yazgan, 29 Ocak 1983’te İzmit Kapalı Cezaevi’nde Ömer Yazgan, Mehmet Kanbur ve Ramazan Yukarıgöz’le birlikte idam edilmişti. Devrimci 78’liler Federasyonu daha önce diğer üç ismin mektuplarını da Genelkurmay arşivlerinden teslim alarak, ailelerine vermişti.

Yazgan, 1981 yılında Adapazarı’nın Akyazı ilçesinde 5 arkadaşı ile birlikte bir kuyumcu soygununa karışmış, polisle çıkan çatışmada iki arkadaşı ölmüştü. Yazgan ve üç arkadaşı ise olay sonrası saklandıkları bir köyde yakalanmıştı. Yazgan ile birlikte daha önce mektupları ailelerine teslim edilen Ramazan Yukarıgöz, Ömer Yazgan ve Mehmet Kanbur da aynı gün idam edilmişti.

Erdoğan Yazgan’ın mektubuyla birlikte 12 Eylül yönetimi tarafından idam edilen 17 devrimcinin son mektuplarına ulaşma çabası da tamamlanmış oldu.

Kaynak: Gerçekgündem

1 yorum:

  1. adim cavres.basta Erdogan Yazgani ve nice idam edilmis Devrimcileri selamlarim.onlar gecmisimiz oldugu kadar gelecegimizdirlerde.gecmis bugunleri yaratti ve onlarla varolduk.Her zamanda onlarin ruhuyla varolunacaktir.son dakikasinda bile okadar kendinden emin ve sogukkanliki buda savunduklarinin ve ugruna idama gittikleri dusuncelerinin ne kadar saglam saglam oldugudur.son nefesini verirken bile UMUT dolu.ve bu Umut daha cok yeserdi ve hep yeserekte.unutulmadiniz unutulmiyacaksinizda.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.