Kazakistan'da Uygurlardan bağımsızlık eylemi

Kazakistan'da diasporada kalan Uygurlar bağımsız devlet taleplerini yineledi.

Kazakistan'ın başkenti Almaatı'da geçen ay Çin'in Uygur bölgesinde katlettiği Uygurları anmak ve gıyabi cenaze namazını kılmak için yüzlerce Uygur biraraya geldi. Uygurlar, Urumçi katliamında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Kakhraman Khodzhaberdiyev, Almaatı'da yapılan protesto eyleminde yaptığı konuşmada Uygurlar olarak bağımsız bir devlet talebi olduklarını kaydetti.

Eylemde Khodzhaberdiyev'den sonra konuşan Abdulla Uşurov ise Çinlilerin özgürlük talebi bulunan Uygurları görmezden gelerek bunun sadece güvenlik sorunu olduğunu gördüğünü vurguladı.
Bilindiği üzre Çin'in baskı ve işkencelerine uğrayan Doğu Türkistan halkı öncelikle Türkistan'ın batısında kalan Çin sınırında ki Kırgızistan ve Kazakistan le diğer Türk bölgelerine sığınmıştı.Çin'in Türkistan'ın batısında bulunan Doğu Türkistanlılar için bu devletlere baskı yaptığı biliniyor.

1 yorum:

  1. ELBETTE DOGU TURKISTAN OZGURLESECEK BENIM HIC BIR SUPEM YOK !
    ALLAH TEALA BIZIMLEE BERABER ALLAH YETER BIZEE !

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.