ABD-İRAN GÖRÜŞME MASASINA OTURABİLİR!


ABD yönetimi önceki gün yaptığı açıklamada, İran’ın çarşamba günü yaptığı çoklu görüşme için teklifini kabul edebileceğini belirtti. Şayet bu görüşme gerçekleşirse, ABD bu kararıyla, Başkan Barack Obama’nın, İran’ın nükleer programını masaya yatırmaksızın, ön koşulsuz bir görüşme yapılması sözünde de durmuş olacak.

Ön koşulsuz bir görüşmenin safça olacağını belirten muhafazakarlar ve masaya oturmanın hazirandaki “hileli” seçimleri ve buna itiraz edenlere sert müdahale eden İran hükümetini meşrulaştırılması olarak gören insan hakları savunucuları bu karara karşı çıkıyor.

Devrimden sonra ilk kez

Cuma günü açıklama yapan ABD’li yetkililer, bu görüşmenin 1979’daki İran Devriminden bu yana ilk esaslı görüşme olabileceğini söylemişti. Ancak aynı yetkililer bu görüşmelere pek de umutlu bakmıyor ve İran’a karşı uygulanacak herhangi bir yaptırıma karar vermeden önce atılması gerekli bir adım olduğu söyleniyor.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip J. Crowley, “Onların bu konuları bizimle ele almaya istekli olup olmadıklarını görmek istiyoruz. Eğer görüşme yapılırsa, nükleer program başlığını gündeme getirmeye çalışacağız” diye konuştu.
Barack Obama, başkanlık kampanyasında, görüşmeler sürdürülmese de İran’ın nükleer çalışmalarına devam ettiğini belirtmişti.

İran Çarşamba günü bazı devletlere gönderdiği “İşbirliği, Barış ve Adalet” başlıklı beş sayfalık bir mektupta, siyasi, sosyal ve ekonomik meselelere değinmiş, BM’de bir reforma gidilmesi, Ortadoğu’da barış sağlanması ve evrensel nükleer silahsızlanma çağrısı yapmıştı. Ancak aynı mektupta nükleer programdan bahsedilmiyor.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, bu mektuptan bir hafta önce, nükleer yakıt üretme programlarını durdurmayacaklarını açıklamıştı.
ABD, eski Başkan George Bush’un ‘düşman devlet’ ilan ettiği İran’la şartsız doğrudan görüşmelere başlayabileceğini açıkladı.Obama yönetiminden yetkililer mektubu geçmişteki söylemlerin devamı olarak nitelendirse de, görüşmelere katılmak için 48 saatlik bir değerlendirme süresine ihtiyacı olduğunu duyurmuştu. Görüşmelerin henüz nerede yapılacağı konusunda bilgi bulunmuyor ancak ABD’nin, siyasi ilişkilerden sorumlu müsteşar William J. Burns tarafından temsil edilmesi bekleniyor.



Tahran da olumlu bakıyor

İran’da da olumlu yorumlanabilecek bir değerlendirme geldi. Dışişleri Bakanı Manuçer Muttaki, diğer devletlerle nükleer programlarını görüşme konusunu “mümkün” diye değerlendirdi. Muttaki Batı ile görüşmelere olumlu baktığını ve görüşmeler olumlu geçerse, nükleer meselesinin de açılabileceğini söyledi.

Kaynak: NY Times

1 yorum:

  1. İran Doğunun Yüz Akıdır.Ahmedi Nejat Değerli bir Liderdir,Şia Olduğu için sevmiyorum,Ama takdir ediyorum.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.