ÇİN TÜRKİYE'NİN BAKANINI TAKMADI !

Çin ile cumhurbaşkanı düzeyinde ikili anlaşmalara imza atan Türkiyenin Dış Ticaretten sorumlu olan bakanına adeta sizde kimsiniz muamelesi yaptı.

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çin ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olan Urumçi olaylarının ardından geldiği Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde diplomatik skandalla karşı karşıya kaldı. Çağlayan ve beraberindeki 14 kişilik heyetin Urumçi havalimanından Akşabat’a gitmek isterken Çin polisinin engeliyle karşılaşması diplomatik gerginliğin yaşanmasına neden oldu.

Kontrol noktasını terketti

Olaylar, Çağlayan ve heyetinin CZ 6015 sefer sayılı China Southern Havayolları’nın Urumçi’den Aşkabat’a gidecek olan uçağa binmek için Urumçi Havalimanı'na gelmesiyle başladı.

Kırmızı, yeşil ve gri pasaport sahibi olan Çağlayan ile Türk heyeti Urumçi Havaalanı’nda ekonomi sınıfı yolcularına uygulanan prosedür ile karşılaşınca gergin anlar yaşandı. Çağlayan’ın yanında Sincan Özerk Bölgesi Valisi Nur Bekri ve Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yetkililer olmasına rağmen sorun giderilemedi. Çağlayan bunun üzerine Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Murat Esenli’yle birlikte pasaport kontrol noktasını terk ederek durumun düzeltilmemesi halinde uçağa binmeyeceğini söyledi ve çıkış kapısına yöneldi.

Korumalarla polis arasında arbede

Çağlayan ile Esenli bir süre durum değerlendirmesi yaptılar. Bu sırada heyettekiler itirazlarla kontrol noktasından geçtikten sonra Çağlayan da koruması ve Esenli eşliğinde polis kontrol noktasına geldi. Çin polisi kontrol noktasından aranmadan geçen Çağlayan’a müdahale etmek isteyince araya koruması girdi ve bakana hamle yapan Çin polisini durdurdu. Çağlayan’ın koruması ile Çin polisi arasında kısa süreli itiş kakış yaşandı. Çin Dışişleri Bakanlığı yetkileri, Çin Polisi, Türk heyeti ve Esenli olaya müdahale ederek tarafları yatıştırmaya çalıştı.

Nota gönderilsin, mektup yazılsın

O sırada bekleme salonunda olayları büyük bir gerginlik içinde izleyen Çağlayan bu durumu kınayarak Esenli’ye konuyla ilgili Çin Dışişleri Bakanlığı'na iletilmek üzere bir nota gönderilmesini ve Çin Başbakanı'na olayı anlatan bir mektup yazmasını söyledi. Çağlayan Çin tarafının yapılan bu saygısızlıktan dolayı özür dilemedikleri takdirde eylül ayı sonunda yapılması planlanan Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısını iptal edeceğini belirtti.

Çağlayan ve Türk heyetini taşıyan uçak yaşanan gerginlik nedeniyle 50 dakika rötarla kalktı.

2 yorum:

  1. turklerin hic birde itibari kalmadii malesef ! gul idik solduk pazardaa satilir olduk ~
    cok iyi yapmislar! akp hukumetiine az bilee buu !
    doguu turkistandaa kardeslerimize tecavuz ediyorlar! hukumetten ses yok ! karaktersiz bir siyasetin sonuu bu ! yokmuu bu akp icinde delikanlii vataninii seven musluman olan birii ! yokmuu !!

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.