Savaşıyorlar; ancak ortada görünmüyorlar


The Guardian yazarının Taliban direnişçileri için ilginç yorumu: Ruslara karşı "Duhiler" vardı. Hep ordaydılar ama görünmüyorlardı. Şimdi de tek bir Taliban direnişçisi bulamıyorlar.

İngiliz The Guardian yazarlarından Jonathan Steele, Afganistan'daki durumu işleyen ilginç bir yazı kaleme aldı.

Steele, ülkede durumun giderek, 80'li yıllardaki Sovyet işgaline benzemeye başladığını belirterek şunları söyledi: "Bugün NATO'nun yaptığı gibi, Kremlin de askerlerinin şehirlerin dışında pek kontrolü olmadığını fark etmişti. Benzerlikler bununla da bitmiyor. Ruslar Afgan düşmanlarına 'Duhi', yani 'hayaletler' derdi. Hep ortadaydılar, ancak görünmüyorlardı. Ölürken de, yaşarken de saklanıyorlardı. Geçenlerde Sean Smith'in Helmand'daki çatışmalarla ilgili yaptığı haberi ve yanındaki İngiliz askerlerinin tek bir Taliban direnişçisi genci bulamamasına çok benziyor."

Bir zamanlar dünyanın en büyük devleti olan işgalci Sovyetleri bozguna uğratan Afganlı mücahidlerin yerine, şimdi de Taliban direnişçilerinin ABD önderliğindeki NATO işgal güçlerine karşı başarılı direnişi batı basınında büyük yankı bulmaya başladı. Bir avuç Taliban direnişçisinin dünyanın en güçlü silahlı ordusuna sahip işgal güçlerini zor durumda bırakması NATO’ya askeri güç veren ülkelerde, “ikinci bir yenilgi kapıda mı?” soruları sorulmaya başlandı.

Bu sorular Afganistan'daki işgal devleti Amerikan güçlerinin komutanı General Stanley McChrystal'ın yayınladığı raporunda Afganistan'da izlenen stratejinin işe yaramadığını ve Taliban'ın yenilmesi için Afgan halkının kazanılması gerektiğini söylemesinden sonra artmaya başladı. İngiliz The Guardian yazarlarından Jonathan Steele de, Afganistan’daki durumun giderek, 80'li yıllardaki Sovyet işgaline benzemeye başladığını belirterek ilginç bir tesbipte bulundu: “Taliban direnişçileri savaşıyor ancak ortada görünmüyorlar”

Guardian yazarı Jonathan Steele, dün Afganistan'daki durumu işleyen dikkat çekici bir yazı kaleme aldı.

İNGİLİZ YAZARI ŞAŞIRTAN OLAY

Steele, ABD ve NATO işgali altındaki Afganistan’da durumun giderek, 80'li yıllardaki Sovyet işgaline benzemeye başladığına dikkati çekerek şu ilginç örneği verdi:
"Büyük ve çok kanlı bir 'Ben bu anı daha önce yaşamıştım’ hissi. General McChrystal raporunda başkanı Barack Obama'ya 'Afgan halkı bir güven krizi yaşıyor çünkü Taliban'a karşı savaş yaşamlarında bir iyileşme oluşturmadı" diyecek. 'Taliban' kelimesini 'Mücahid' ile değiştirin, Rusların çeyrek yüzyıl önce fark ettiği şeyin tam bir tekrarını görürsünüz. Bugün NATO'nun yaptığı gibi, Kremlin de askerlerinin şehirlerin dışında pek kontrolü olmadığını fark etmişti.

Benzerlikler bununla da bitmiyor. Ruslar Afgan düşmanlarına 'Duhi', yani 'hayaletler' derdi. Hep ortadaydılar, ancak görünmüyorlardı. Ölürken de, yaşarken de saklanıyorlardı.

Geçenlerde Sean Smith'in Helmand'daki çatışmalarla ilgili yaptığı haberi ve yanındaki İngiliz askerlerinin tek bir Taliban direnişçisi genci bulamamasına çok benziyor."

Kaynak: Vakit

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.