Rusya'da siyasi tutukluların üçte biri Müslüman

Rusya’da bulunan 46 siyasi tutukludan 15’inin Kafkasyalı Müslümanlardan oluştuğu açıklandı.


Memorial hukuk teşkilatı yayınladığı son raporunda Rusya’daki siyasi tutuklular konusunda bilgi verdi ve önemli bir kısmının Müslüman olmasına dikkat çekti.


Teşkilatın 2013 rakamlarına göre 71 siyasi mahpus bulunuyordu. Bu yılki sayının ise 35 kişi azalarak 46 kişi olduğu ifade edildi. 35 kişi genel aftan yararlanarak serbest bırakılmıştı. Bunların arasında işadamları Hodorkovski ve Lebedev de bulunuyordu.


Şu anda listede bulunan 46 kişinin 15’i Kuzey Kafkasya kökenli Müslümanlardan oluşuyor. Bu kişiler yasaklanmış İslami teşkilatlara üye olmakla suçlanıyor. Geçen yıl ise sadece 4 Kafkasyalı siyasi mahkum olarak tanımlanıyordu. Bu kişiler terör suçlaması ile yargılanıyordu.


Müslümanlar içerisinde özellikle Hizbu’t-Tahrir üyelerinin sayısı dikkat çekiyor. Rusya’da yasaklanan Hizbu’t-tahrircilerden 9’u şu anda gözaltında tutuluyor. Bu tutuklular darbe girişiminde bulunmakla suçlanıyor.


Uzmanlar Kuzey Kafkasya bölgelerinde yürütülen operasyonlara vurgu yaparak sürekli cami cemaatinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Son Dağıstan operasyonu sırasında da çok sayıda Müslüman asılsız suçlamalarla yakalanmıştı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.