Suriye Türkmenleri Yeni sancaklarını seçti

Suriye Türkmenleri, Suriye Türkmen Meclisi’nin önderliğinde yeni bir girişime imza attı. Suriye’nin Çobanbey kentinde faaliyetlerde bulunan KURT-AR İnsani Yardım Derneğine bağlı Şht. Musa Özalkan Kültür Evi’nde ‘’Sancak Kongresi’’ gerçekleştirildi.

Suriye Türkmenleri, Suriye Türkmen Meclisi’nin önderliğinde yeni bir girişime imza attı. Suriye’nin Çobanbey kentinde bölgedeki Türkmen çocuklarına yönelik eğitim faaliyetlerinde bulunan KURT-AR İnsani Yardım Derneğine bağlı Şehit Musa Özalkan Kültür Evi’nde "Sancak Kongresi" gerçekleştirildi.

Kongreye Halep, İdlib, Bayır-Bucak, Rakka, Hama, Humus, Tartus, Dera, Golan ve Şam Türkmenlerini temsil eden iki yüz elli civarında delege katıldı.

Suriye Türkmen Meclisi, resmi sosyal medya üzerinden gerçekleşen toplantıyı şöyle duyurdu:

"Kongrenin açılış konuşmasını Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Dr. Muhammed Vecih Cuma yaptı. Sonrasında ise Suriye’nin çeşitli bölgelerinden delegeler söz aldı. Açılış konuşmasına Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederek başlayan Cuma; ‘Milletimiz bizden bir talepte bulundu, çeşitli sancaklar kullandıklarını ve artık tek bir sancak altında toplanmak istediklerini söyledi, biz de bugün bu isteği demokratik bir şekilde yerine getiriyoruz’ dedi. Gerçekleştirilecek demokratik seçim sonrasında kabul edilen sancağı tüm Türkmenlerin başının üzerinde taşıyacağından emin olduğunu söyleyen Cuma, delegelerin demokratik seçimine saygı duyacağız; insan haklarına saygı gösteren, demokratik bir toplum olarak sancağımızla Özgür Suriye’de Arap ve Kürt kardeşlerimizle beraber hür ve müreffeh bir şekilde yaşayacağız.' dedi."

SANCAK SEÇİMİNİN ARDINDAN SURİYE TÜRKMENLERİNİN BİRLİK OLMASI TEMENNİSİNDE BULUNULDU

Türk Silahlı Kuvvetlerinin bölgedeki terör yuvalarına gerçekleştirdiği operasyonda şehit düşen Musa Özalkan’ın vasiyetini yerine getiren Türkiye menşeili İnsani Yardım Kuruluşu KURT-AR’ın bölgede yaşayan Türkmen çocuklarına eğitim faaliyetleri sunduğu , şehidin ismini taşıyan Kültür Evi’nde gerçekleşen kongreye, Suriye Türkmen Meclisi üyeleri, Suriye Türkmen Toplumu’nun kanaat önderleri, Suriye Türkmen Askeri Grup Komutanları, Türkmen Sivil Toplum örgütü liderleri ve Suriye’nin Türkmen yerleşimlerinden temsilciler katıldı. Özellikle Türkmen Dağı’ndan gelen komutanlar ve sivil toplum örgütü liderleri kongrede büyük ilgi gördü.

Önerilen dokuz sancak arasından yapılan oylamada ezici çoğunlukla seçilen sancak Suriye Türkmenlerinin sancağı olarak göndere çekildi. Sancaktaki mavi renk Türklüğü, kırmızı renk şehit kanlarını, beyaz renk ise evrensel insani değerleri simgeliyor. Sancaktaki hilal ve yıldız ise İslamiyet’i simgeliyor.

Bölgedeki huzur ve güvenliğin işareti olan bu kongrenin ardından Türkiye’ye sığınan Suriye vatandaşlarının da bölgeye geri dönüşlerinin artması bekleniyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.