Taliban'ın arkasında namaz

Rusya'da 5 Şubat'ta başlayan Afganistan barış görüşmeleri halk üzerinde etkili olan kişi ve gruplar arasında gerçekleşiyor.

Kabil hükümetini Afganistan devlet başkanı Hamid Karzai temsil ederken toplantıdan yansıyan bir kare Taliban İslam Emirliği Hareketi’nin Afganistan’da ne denli etkin olduğunu gözler önüne seriyor.

Moskova'daki görüşmelere, Gani'ye karşı başkanlık seçimlerinde yarışan Hanif Atmar, ülkenin kuzeyindeki güçlü isimlerden eski vali Atta Muhammed Nur, Hazara lider Muhammed Muhakkik, Gani muhalifi siyasetçilerden Yunus Kanuni gibi birçok önemli isim katıldı. Taliban'ın Siyasi Ofisi'nin eski şefi Şir Muhammed Abbas Stanikzay, Taliban adına görüşmelere katılan heyetin liderliğini yaptı.

Stanikzay, yaptığı konuşmada Taliban'ın Afganistan'ın geleceğine dair bakışını paylaştı.  Taliban görüşmelerin devamı için siyasi tutukluların serbest bırakılması, Batı'nın saldırgan tavrına ve askeri üslerine Afganistan'da son vermesi gerektiğini söyledi.

Moskova'daki görüşmelerde, Afganistan'da tarafların yeni döneme dair tutumları görüşüldü. Moskova görüşmelerine Kabil hükümetinin katılmaması ve Gani hükümetine muhalif tarafların hükümet olmaksızın müzakereler yürütmesi, Mepa News'in haberine göre uzun süredir meşruiyeti sarsılmış durumda olan hükümetin elinin daha da zayıfladığı şeklinde yorumlandı.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid ise görüşmelerde Afganistan'daki yabancı güçlerin ülkeden çekilmesi ve diğer bazı önemli meseleler konusunda ilerleme kaydedildiğini açıklamıştı. Mücahid, "Kapsamlı müzakere gerektiren kritik meselelere uygun ve etkin çözümler bulmak ve görüşmelerin detaylarını liderlerle paylaşıp onların önerilerini almak için ileride benzer görüşmelerin yapılması konusunda anlaştık" ifadesini kullanmıştı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.