Türk şirketi Venezuela´dan 900 milyon dolar altın ithal etti-ABD çok kızmış!

Bloomberg´in haberine göre, yeni kurulan ve Sardes ismini taşıyan bir Türk şirketi Venezuela´dan 900 milyon dolar değerinde altın ithal etti, bu olay ABD'yi kızdırdı..Haberde verilen bilgiye göre, bu son 50 yıl içerisinde ülkeler arasında böyle bir işlemin ilk örneği.

Bloomberg´de yer verilen habere göre, Ocak 2018´de kurulan Sardes şirketi aynı ay içerisinde Venezuela´dan 41 milyon dolar değerinde altın ithal etti. Haberde verilen bilgiye göre, bu son 50 yıl içerisinde ülkeler arasında böyle bir işlemin ilk örneği.

Ardından Şubat ayında 100 milyon dolarlık altının ithal edilip Türkiye´ye taşındığı ifade ediliyor. Diğer dönemlerde de yapılan işlemler eklenince, Türkiye´nin toplam 900 milyon dolarık “değerli metali” Venezuela´dan ithal ederek ülkeye getirdiği iddia ediliyor.

Ajansın geçtiği bir diğer bilgiye göre, Kasım 2018 yılında Venezuela´nın altın rezervleri ile işlem yapmasını engellemek amacı ile yaptırımlara başvuran Amerikan başkanı Trump, bundan kısa süre önce Ankara´ya bir temsilci göndererek Venezuela´dan altın ithalatının durdurulması yönünde uyarıda bulundu.

Ayrıca haberde altın ticaretinin Kasım 2018´de durduruluğuna fakat “başka yolların olduğuna” dikkat çekiliyor. Altın siparişinin nasıl verildiği ve altının Türkiye´ye nasıl götürüldüğü yönünde bilgi olmadığı da ifade ediliyor.

Bunun yanı sıra ABD´nin yaptırım uyguladığı ükelerin Türkiye tarafından bu yaptırımları aşmak ıçin yardım aldığı ve bunun ilk örnek olmadığı beyan edilerek şu sözlere yer veriliyor: “Iki üst düzey ABD yetkilisine göre, Türkiye birçok kez ABD´nin sabrını deniyor ve iki NATO müttefiki arasındaki ilişki fiili olarak kopmuş durumda”.

Makalede son olarak Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Temsilcisi Garrett Marquis´in şunları dile getirdiği iletildi: “Başkan Trump, Türkiye ve ABD arasında artan ticarete ilgisi olduğunu söyledi ve bu Maduro´nun öncerebileceği herşeyden daha kârlı”.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.