Türkiye Sudan'da petrol arayacaktı darbe oldu! İşte perde arkası...

Eski bir Osmanlı üssü olan Sevakin Adası Türkiye'ye tahsis edildi. Ülkede Türkiye'nin petrol araması yapması için anlaşmalar yapıldı. Bu durumdan rahatsız olanlar ise Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ydi. Sudan'daki darbenin arkasında Türkiye'nin Sevakin Adası'na üs kurma girişimine tepki gösteren bu ülkelerin olduğu ileri sürülüyor.

Türkiye ile Sudan arasındaki özellikle son yıllarda büyük bir yakınlaşma yaşanıyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son ziyaretinde ise eski bir Osmanlı üssü olan Kızıldeniz'deki kritik konumdaki Sevakin Adası Türkiye'ye tahsis edilmişti.

Üstelik ilişkiler ekonomik alanda da kritik anlaşmalarla gelişiyordu. Bu çerçevede Türkiye Sudan'da petrol çıkarmak için anlaşmalar imzaladı.

Bu durum Türkiye'nin bölgede güçlenmesini istemeyen Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından tepkiyle karşılan özellikle de önemli bir kültür ve ticaret limanı olan Sevakin'e üs kurulması gözlerini korkuttu.

SUDAN KARIŞTI

Türkiye ile yakınlaşan Sudan'dan son bir haftada ortada hiçbir sebep yokken başlayan gösteriler hızla yayıldı.

Eylemlere güvenlik güçleri müdahale ederken, göstericiler Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in istifasını istedi.

Bugün ise ülkede ordu devlet televizyonunu kuşattı. İktidar yetkililerinin gözaltına alındığı yönünde bilgiler geliyor.

Askerlerin yapacağı açıklama ise merakla bekleniyor.

TÜRKİYE'NİN YENİ TİCARET AĞI

Osmanlı döneminden bu yana Sevakin, Türkiye için önemli bir rol oynadı. Yavuz Sultan Selim'in 1517’de Mısır’ı fethiyle Osmanlı yönetimine geçen, 400 yıl doğrudan İstanbul'dan yönetilen ve Afrika’nın hac kapısı olan Sevakin Adası, Türkiye'nin yeni ticaret ağı olarak görülüyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.