Abdülhamid Han'ın kurduğu ensitü aşı çalışmalarına başladı!

 Abdulhamid Han’ın 126 yıl önce kurduğu aşı ve serum üretimi yapan enstitü, koronavirüs aşısı için kolalrı sıvadı. Osmanlı İslam Devleti'nin bilime hediyesi olan kurum, kurulduğu yıllarda kuduz aşısı üreten dünyada üçüncü laboratuvar olma özelliği taşıyor.

Bugünkü adıyla Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü, TÜBİTAK tarafından yürütülen koronavirüse karşı aşı üretimi çalışmalarına katılacağını duyurdu.

Enstitüden yapılan açıklamada, yıllardır hayvan aşıları geliştirip, üreterek insan sağlığını koruduklarını, muhtemel hayvandan bulaştığı düşünülen Kovid-19 için de aşı çalışmalarında yer aldıklarını duyurdular.

 II.Abdülhamid tarafından kurulan ve 126 yıldır aşı, serum üretimi yapan Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü, koronavirüs (Kovid-19) için aşı çalışmalarına önümüzdeki hafta başlayacağı bilgisini paylaştı.

Enstitü, son 50 yıldır viral aşı üretim ve hastalık teşhisleri konusuna özel viroloji laboratuvarlarına sahip ve yıllık 30 milyon doz aşı üretimi gerçekleştiren bir konumda olup kuş gribi, kuduz, şarbon, brusella gibi kontrol altına alınması ve mücadelesi insan sağlığı açısından önemli olan, ilaç ve aşı araştırma geliştirme ve kontrol projeleri bir arada yürütüyor.

Sultan Abdulhamid’in Bilime Hediyesi

Tarihsel süreç bakımından kurumun altyapısı II. Abdülhamid döneminde Sultanın desteği ile tesis edilmiş mikrobiyoloji alanında hizmet veren ilk kuruluşlardandır.

Bu dönemde ilgili kuruluşların kurulması sağlık işlerine büyük önem vermiş ve desteklemiş Sultan II. Abdülhamid sayesinde olmuştur. Bu kuruluşlardan ilki Paris Pasteur Enstitüsünde eğitim almak üzere gönderilen heyetin ülkeye dönüşü ile faaliyete geçmiş olan Daülkelp Ameliyathanesidir. Söz konusu laboratuvar Halife Abdulhamid’in Kuduz tedavisi için bir laboratuvar kurulmasına emrine istinaden heyet başkanı Dr. Zoeros paşa tarafından 1887'de faaliyete açılmıştır.

Kurumun çalışma alanı sadece Kuduz aşısı üretimi ile sınırlı kalmayarak bakteriyolojik çalışmalarda yürütüldüğü için bu laboratuvara ''Dersaadette Daülkelp ve Bakteriyoloji Ameliyathanesi' adı verilmiştir. Kurumda Kuduz aşısı üretimi ile birlikte İstanbul çevresi sularının incelenmesi, influenza (grip) ve sığır vebası ile ilgili çalışmalar yürütülmüştür. Kurumun Kuduz aşısı üreten dünyada üçüncü laboratuvar olduğu tarihsel bilgiler arasında yer alır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.