Tunus eski Cumhurbaşkanı: İsrail anlaşmaları Arap Birliği'ni bitirdi


Tunus eski Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki, BAE ve Bahreyn’in İsrail ile ilişkileri normalleştirmeye yönelik anlaşmalar imzalamasına tepki göstermeyen Arap Birliği’nin artık bittiğini vurguladı. 

Tunus devrimi sonrası dönemin (2011-2014) ilk Cumhurbaşkanı olan el-Merzuki, Filistin özelinde bölgedeki son gelişmeler hakkında Filistin Enformasyon Merkezi’ne açıklamalarda bulundu.

Açıklamasında el-Merzuki, Filistinlilerin, Arap toplumların daha önce yaşamadığı zor bir süreçten geçtiğini belirterek, “Filistinlilerin, Arap ülkelerine yönelik duygularını anlayışla karşılıyoruz. Taksiratımızdan ötürü yaptıkları sitemleri de iyi anlıyoruz.” dedi.

Filistin davasının yok olmakla karşı karşıya kaldığını aktaran el-Merzuki, İsrail ile normalleşme sürecini başlatan işbirlikçileri işaret ederek, “Arap yöneticiler ile halklarını birbirinden ayırmamız lazım” ifadelerini kullandı. El-Merzuki, Arap ve Müslüman toplumların, bedeli ne olursa olsun Filistin davasını desteklemeye devam edeceğine vurgu yaptı.

Yaptığı önemli çıkışlarla gündemdeki yerini koruyan el-Merzuki, “Filistin, Müslüman toplumların ana gayesi ve temel davasıdır. Arap halklar, Filistinlileri yalnız bırakmayacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

El-Merzuki açıklamasında, bazı Arap ülkelerinin iflasın eşiğine geldiği, bazılarının işgalci İsrail ile Batılı ülkelere teslim olmuş vaziyette olduğu ve birçoğunun ise dağılma sürecine girdiğine dikkat çekti.

Diğer taraftan Arap Birliği, Filistin'in çekildiği ve 5 ülkenin üstlenmeyi reddettiği dönem başkanlığını devralacak ülke arayışını sürdürüyor.

1945'te kurulan Arap Birliği, 9 Eylül'de Filistin tarafından sunulan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile İsrail arasındaki normalleşme anlaşmasını kınayan karar tasarısını reddetmişti.

İşgalci İsrail ile BAE arasında 15 Eylül’de Beyaz Saray’da düzenlenen törenle ilişkileri normalleştirme anlaşması imzalanmıştı.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.