Somali Sokaklarında Başörtüsü Yakılıyor !

10/05/2007

Batı destekli hükümetin örtü yasağındaki gerekçesi, kendilerini gizleyen İslami Mahkemeler taraftarlarının silahlı eylemlerine bir son vermesi olarak değerlendirildi.

2006 yılının yarısından itibaren şehir İslami Mahkeme tarafınca kontrol altına alınmış, kadınlara örtünmeleri yönünde emir verilmişti.

Etiyopya askeri birliklerini tankları ve savaş uçakları desteğini arkasına alan Somali, Ocak ayında İslami Mahkemeler liderini devirmişti.

Somali güvenlik güçleri gittikçe büyüyen çatışmanın ardından başkenti kurtarmayı hedeflemişti.

Çarşamba günü Reuters haber ajansına konuşan polis memuru Ali Nur, bütün polislerin ve hükümet askerlerinin örtülü kadınların örtülerine el koymakla emrolunduklarını söyledi. “ İslami Mahkeme elemanları içinde örtülü olanlar da vardı. Savaş sırasında bu tip giyinenler kadın gibi algılanıyorlardı ve bu sayede çok sayıda hükümet askerini öldürdüler.”

Reuters çalışanlarından biri, örtülü oldukları için polis güçlerinden kaçan çok sayıda kadın gördüğünü belirtti.

Görgü tanıklarından bir taksi şoförü de önceki gün polis güçlerinin örtüleri toplayarak yaktığını söyledi.

Çaresiz Somalililer hükümetin başlattığı bu uygulamayı dini bir hakkı ihlal olarak gördüklerini ve hükümeti eleştirdiklerini dile getirdiler.

Başkent Mogadishu sokaklarında kovalanan örtülü kadınlar polis baskınından kurtulmak için evlerinde bile örtülerini ya da peçelerini çıkarmaya başladılar.

17 yaşındaki İftin Hüseyin, ötüsünü açtırır korkusuyla polisten hızla kaçtığını ve her gün korku içinde yaşadıklarını söyledi. “Bu çok yanlış bir şey, bunun farkındayız ama hiçbirşey yapamıyoruz; çok çaresiz ve güçsüzüz.”

Savaştan yorgun düşmüş Somali halkı, İslami Mahkemeler yönetiminde iken sahip oldukları barış ve istikrarı bozduğu için Somali hükümetini suçluyor.

6 aylık iktidarı boyunca, İslamiMahkemeler başkenti uzun süre kontrol altında tutan güçlü kabileleri yeniden bir araya getirmişti.

Bağımsız bir İngiliz think-tank kuruluşu olan Chatham House geçen ay yayınladığı bir raporla Mahkeme’nin hükümet tarafından devrilmesini eleştirdi.

kaynak:http://www.mazlumderankara.org/haber80.html

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.