'KÖŞK İÇİN DEĞİL, BAŞÖRTÜSÜ İÇİN ISRAR EDİN'


Makam, mevki sahiplerinin haklarını savunmak her zaman cazip ve kolaydır, ama adil olan isimsiz hak mağdurlarına sahip çıkmaktır. Nuray Mert'in yazısı...
Köşk, mevki, makam ve vicdan
Salı günkü 'İkinci Cumhuriyet' başlıklı yazımı seçim sonuçlarını partiler açısından değerlendirmelerine bir giriş olarak yazmıştım. Ancak, bu girişin devamını erteleyip, bir parantez açmaya karar verdim, zira seçim sonuçlarının hemen ardından, Cumhurbaşkanlığı konusu kaldığı yerden, yeniden gündeme oturdu. Abdullah Gül, dün yaptığı basın açıklaması ile, Cumhurbaşkanlığı adaylığında ısrarlı olduğunu dolaylı yoldan açıkladı.
Ben yine, büyük bir hayal kırıklığı içinde olduğumu söylemeye, hatta daha yüksek sesle söylemeye devam edeceğim. Gül'ün adaylığının açıklanmasından sonra, bu konudaki düşüncelerimi açık biçimde ifade etmiştim. Söyledikleriniz ne kadar açık olursa olsun, bu gerekçelerin değil, başka bazı gizli veya kişisel nedenlerin varoluğu düşüncesinin hâkim olduğu bir ülkede yaşadığımızı, bu süreçte bir kez daha, büyük bir üzüntü ile gördüm. O nedenle, daha da açık konuşmakta fayda olduğunu düşünüyorum.
Benim, Gül'ün adaylığına itirazımın gerekçesi çok açıktı, hâlâ öyle. Gerekçelerimin Gül'ün kişiliği ve kariyeri ile alakası yok, öyle olsa, adaylığını en başta destekleyenlerden biri olurdum, zira sayın Gül, önemsediğim ve fazladan sempati duyduğum bir isimdir, bunu yakın çevremdeki herkes bilir. Ben diyorum ki, madem ki başörtüsü bu ülkede bir semboller savaşının konusu haline gelmiştir ve de AKP hükümeti bu konuda gerilim yaratmaktan kaçındığı için başörtüsü sorununun çözümünü zamana yaymak gibi bir siyaset izlemiştir, o halde, söz konusu cumhurbaşkanlığı olduğunda bu tutum neden terk edilmektedir? Madem gerilimden kaçınmayan bir siyaset izlenecekti, neden aynı ısrar sorunun çözümü konusunda sergilenmedi? Bu başörtülü kadınların mağduriyetleri konusunda çok büyük bir haksızlık olmuyor mu?
Benim mantığıma ve adalet duyguma göre, önce cumhurbaşkanlığı, sonra başörtüsü sorununun çözümü olmaz, doğru ve adil olan önce bu sorunun çözümüdür. Cumhurbaşkanlığından feragat etmek büyük bir fedakârlık değildir (dahası Başbakan bunu yapmaktan kaçınmamıştır), ama başörtülü kızların üniversiteye girmekten, sonra mesleklerini icra etmekten men edilmeye belirsiz bir geleceğe kadar katlanmasını istemek, kıyaslanmayacak kadar büyük bir fedakârlıktır.
Bunun bir adım ötesinde, başörtülü kadınların parlamentoya girmesinin yasak olduğu, bu yasağa sessizce boyun eğilip, (hepsini aynı kefeye koymasak da) başörtüsüz vitrin kadınların Meclis'e girdiği bir ortamda, cumhurbaşkanlığında bu konuyu görmezden gelip, mücadele vermek hangi vicdana uygundur? Bu koşullar altında, başörtülü kadınlar, bir yerlerde kabul görmek için, hep 'eş durumu'na katlanmak zorunda bırakılmış olmuyor mu? Dolaylı yoldan önerilen çözüm, başörtülü kızların, eğitimlerini yarıda bırakıp veya tamamlayıp, bulabilirlerse muhtemel bir milletvekili, bakan, Cumhurbaşkanı eşi olma seçeneğine razı olmaları olmuyor mu?
Erkek, kadın ayrımı yapmaktan hiç hoşlanmam, ve bu konunun tümünün vicdan ve adalet duygusunun merkezinde olması gerektiğini düşünürüm ama, bu koşullarda, ayrıca sayın Gül'ün eşinin vicdanına seslenmek isterim.
Başörtülü kadınların milletvekili olamadıkları, meslek icra edemedikleri, üniversiteye giremediği bir ülkede, eşi dolayısıyla Çankaya'da oturmak hiç mi vicdanını sızlatmayacak? Ne sayın Gül'ü ne de ailesini hiçbir şekilde incitmek istemem ancak, ben onbeş yıldır başörtüsü yasaklarına karşı mücadele eden biriyim. Bu nedenle, şu anda söylediklerimi söylemek zorundayım, zira son durum karşısındaki samimi hislerim bunlar.
Daha önce de yazdım, Fazilet Partisi, başörtülü bir milletvekili yüzünden kapatıldığında, başı açık biri olarak büyük bir utanç ve vicdan azabı duydum. Aynı vicdanı, başörtülü mevki sahibi eşlerinden de beklemek durumundayım.
Bu nedenle diyorum ki, son seçimlerdeki yüzde 47 oy, bir beklentiye cevap verecek, siyasi bir kredi olarak kullanılacaksa, bu cumhurbaşkanlığında ısrar değil, başörtüsü sorununun çözümü istikametinde kullanılmalıdır. Çankaya'da başörtülü eş bu sorunun çözümünü hızlandırmak bir yana, daha da erteleme riski taşımaktadır. Dört buçuk yıllık AKP iktidarında bu sorunun çözümlenememiş olması, bu kuşkumu doğrulayan en büyük gerekçedir.
Demokratlık adına, bugün Gül'ün cumhurbaşkanlığını destekleyen kalemlerden bir kısmı, daha düne kadar başörtüsü sorununu tamamen unutmuştu,
birisi, 'AKP iktidardayken, başörtüsü konusunda parmağımı kıpırdatmam' diyordu. Makam, mevki sahiplerinin haklarını savunmak her zaman cazip ve kolaydır, ama adil olan isimsiz hak mağdurlarına sahip çıkmaktır. Ben bunu yapmaya çalışıyorum, herkesten de bunu yapmasını bekliyorum.Nuray Mert - Radikal

2 yorum:

  1. Sayın Mert yazısında 15 yıldırbaşörtüsü yasaklarına karşı olduğunu belirtmiş. Ancak yazısının tamamı okununca, hiç te başörtüsü yasağına karşı mücadele eden biri olarak görünmedi.. Birincisi, Sayın Gül'ün Eşinin neden vicdanı, neden cumhurbaşkanı eşi oldu zaman sızlasın. Kaldı ki, başörtülü birinin Türkiye'nin cumhurbaşkanının eşi olması ülke içindeki başörtülü bayanlar açısından çok önemli bir kazanımdır. Çünkü bu ülkede başbakanımızın eşi başörtülü oldu, birde cumhurbaşkanının eşinin başörtülü olması, başörtüsünün meşruluğunu artıracak çok önemli bir olay olacaktır. Böyle bir durumunda ülke içinde başörtüsünü bir siyasal simge ya da bir öcü olarak görenlerin nezdinde kaygılarının gereksiz olduğunun anlaşılmasını sağlayacaktır. İkincisi, başörtüsü meselesinin ikinci plana itildiği yönünde iddialarda bulunulmuş ve öncelikle başörtüsü sorununun halledilmesi gerektiği söylenmiş... Benim ricam, başörtüsü sorununun çözümlenmesi için sayın Mert'in çözümü nedir?? Bu ülkede başörtüsü denilince ülkenin çeşitli yüksek kademelerinden hemen "laiklik", "şeriat", vs... sözleri dökülmeye başlıyor. Refah yol hükümeti hemen çözmeye çalıştıda ne oldu: 28 Şubat post-modern darbe(!!!!!). Yani söylemek istediğim başörtüsü konusu Türkiye'de bazı kesimleri o kadar çok korkutuyor ki, neredeyse korkudan ödleri kopacak... Bu nedenlede "başörtüsü" denildiği zaman, diyenin kellesini koparan bir takım tavırlar takınılıyor. Sayın Mert'in dediği gibi öncelikle başörtüsü konusunun ele alınması, Türkiye'ye yeni bir post-modern(!!!!!) darbe getirecektir. Bu sonuçla birlikte sayın Mert'in bu yazıyı hangi amaçla kaleme aldığını anlamak zor olmasa gerek: Başörtülülerin yanındaymış gibi görünen ancak farklı amaçlar doğrultusunda hareket eden birisidir... Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. TÜRKİYE'DE BAŞÖRTÜSÜ YASAĞININ, KAYNAĞINI ANAYASADAN VE KANUNLARDAN
    ALMAYAN, GEREK BAZI ANAYASA MAHKEMESİ ÜYELERİNİN, GEREK YÖK
    YÖNETİMİNİN, GEREK SABIK CUMHURBAŞKANININ, GEREKSE BAZI GENERALLERİN
    SİYASİ GÖRÜŞLERİNDEN KAYNAKLANAN, TAMAMEN KEYFİ BİR UYGULAMA OLDUĞUNU
    HEPİMİZ BİLİYORUZ.

    ÜNİFORMALI-ÜNİFORMASIZ BÜROKRATİK OLİGARŞİNİN SİYASİ YORUMLARINI
    KANUNMUŞ GİBİ DAYATMASI KONUNUN SANKİ KANUNİ BİR YASAKMIŞ GİBİ
    ALGILANMASINA SEBEP OLUYOR.

    BÖYLESİNE KEYFİ BİR DAYATMA VE PSİŞİK ALGILAMA İSE, ANCAK, BU YASAĞIN
    KANUNİ BİR DAYANAĞININ OLMADIĞI İSPAT EDİLEREK BERTARAF EDİLEBİLİR.

    EŞİ BAŞÖRTÜLÜ BİRİNİN CUMHURBAŞKANI OLMASI İSE BUNUN İSPATININ EN
    KESTİRME YOLUDUR. SİZ SIRF EŞİ BAŞÖRTÜLÜ DİYE SAYIN GÜL'ÜN
    CUMHURBAŞKANLIĞINDAN FERAGAT ETMESİNİ KABUL EDERSENİZ, BU KONUDA,
    BAŞKA SAHALARDA ATACAĞINIZ EN CILIZ ADIMLAR BİLE AYNI TEPKİYLE
    KARŞILAŞACAKTIR.

    SAYIN GÜL'ÜN CB ADAYLIĞININ BU KADAR ÇOK GÜRÜLTÜ KOPARMASI DA BUNDAN
    DOLAYI DEĞİL MİDİR?

    TEKRAR EDİYORUM: KÖŞKE ÇIKACAK HANIMEFENDİ BU OLAYIN KİLİDİDİR. HA!
    BİZ BAŞÖRTÜSÜNDEN TAMAMEN VAZGEÇTİK, ÜNİVERSİTELİLER DE BAŞINI AÇSIN
    DİYORSAK, O AYRI.

    SAYGILARIMLA EFENDİM.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.