Şok!...Şok!...Şok!...Piyasalar bu iddialarla çalkalanıyor

Yabancılar, yüklü döviz alıyor!

Amerika’daki mortgage krizinin de etkisiyle sarsılan para ve sermaye piyasaları, Abdullah Gül’ün yeniden Cumhurbaşkanlığı’na aday gösterilmesiyle kriz sinyalleri vermeye başladı. Seçimler öncesinde “Abdullah Gül’ü piyasa dostu” olarak yorumlayan piyasalar coşarken, şimdi tersine bir trend yaşıyor. Abdullah Gül’ün yeniden aday gösterilmesi hem iç piyasalarda hem de dış piyasalarda “kriz mi geliyor?” sorusunu gündeme getirdi. Zira, başta laik kesimler ve ordu olmak üzere, çeşitli çevreler Gül’ün aday gösterilmesini bir “laik kesimlere ve orduya meydan okuma” olarak nitelendiriyor. Eşi türbanlı olan Gül’ün Cumhurbaşkanlığı makamına oturacak olmasını “laikliğe darbe” şeklinde değerlendiren askerin ise gelişmelerden çok rahatsız olduğu ileri sürülüyor.

Yani iddialar, dedikodular, söylentiler almış başını gidiyor. Bu sabahtan itibaren finans piyasalarında konuşulan iddialar ise, ciddi bir krizin habercisi niteliğinde. Bu iddialara göre, Abdullah Gül’ün adaylığından çok rahatsız olan ordu içinde, bir tepki koyma iradesinin gösterilmesi kararlaştırıldı. Bu çerçevede Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Gül’ün adaylığını protesto etmek ve bu süreci durdurmak için istifa edecek.

Bu şok iddianın dillendirilmesinin ardından piyasalarda şok niteliğinde ikinci bir iddia daha konuşulmaya başladı. Buna göre yabancılar, piyasadan yüklü döviz alımı yapıyor.

Tüm bu gelişmelerden sonra İMKB’deki kan kaybı iyice hızlanırken, serbest piyasada döviz iyice hareketlenmeye başladı. Gelen yoğun talebin ardından Amerikan Doları, serbest piyasada 1.41’in üzerine çıktı.

Haber1

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.