ABD LATİN AMERİKA'DAN KOVULUYOR...

Ekvador, ABD’ye ülkedeki Manta askeri üssünü terk etmesini söylerken, Mercosur ise ABD’nin 4. Filosunun Güney Amerika sularında dolaşmaması gerektiği kararı aldı.
soL (DIŞ HABERLER) Ekvator Hükümeti, resmi olarak ABD’ye ülkenin batısındaki Manta askeri üssünü 2009 Kasım’ına dek boşaltması gerektiğini bildirdi. Üssü ABD kullanımına açan, 12 Kasım 1999’da imzalanmış olan sözleşmenin tarihi, Kasım 2009’da doluyor. İkili işbirliği çerçevesinde ABD’ye verilen üs, ABD tarafınca “anti-narkotik” faaliyetler için kullanılıyordu. Hükümet, bu kararı daha önce de ABD’ye sözlü olarak bildirmiş olduklarını belirtti. Üs, dönemin “ABD müttefiki” Ekvator Başkanı Jamil Mahuad zamanında ABD’ye verilmişti. Mahuad döneminde Ekvator ekonomisinde dolarizasyon yaşanmış ve ülke, tarihinin en ağır ekonomik krizine sahne olmuştu.Ocak 2007’de seçilen Rafael Correa, seçim kampanyası sırasında üssün varlığına son vereceğini söylemişti. ABD ise karara uyacağını, vakti gelince askerlerini çekeceğini açıkladı.

Üssü Florida’da olan 4. Filo, 2. Dünya Savaşı sırasında oluşturulmuştu

Üs kurulduğundan bu yana Ekvator halkının tepkisini doğurmuş, Kolombiya’da altmış yıldır süren iç savaşı bitirmeye dönük ABD’nin kurguladığı “Kolombiya Planı”nın bir parçası olabileceği şüphesi uyandırmıştı. Denizde ABD’ye kaçakları taşıyan balıkçı teknelerinin üsse bağlı ABD gemilerince vurulması tepkilerin boyutunu daha da artırmıştı.
“4. Filo Gitmeli”
Latin Amerika Ortak Pazarı’nın (Mercosur) parlamentosu olan Parlasur vekilleri, Montevideo’daki toplantıda ABD’nin 4. filosunun Güney Amerika sularındaki varlığına karşı çıktılar. Parlamento, bir kez daha bölgenin pasifist ve demokratik karakterini onayladı ve çelişkilerini “görüşme yoluyla” ve “müdahalesizlik ilkesiyle” çözeceğini belirtti. Karar Parlasur oturumlarının, Brezilya, Arjantin, Uruguay, Paraguay ve Venezüela’dan 18 vekilin katıldığı ikinci gün oturumunda alındı. Venezüella henüz katılım sürecinde olduğu için vekillerinin söz hakkı var fakat oy hakkı bulunmuyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.