Lozan Antlaşması ve Günümüzdeki Kriz

Lozan Antlaşması ve Günümüzdeki Kriz

Mustafa Dolu

Kriz her kesimi ve yaşayan her canlıyı vurmaya devam ediyor. Krizden çıkmanın yolları belli. Üretimi artırıp istihdam yaratmak ve ihracatı artırmak. Bunun için de güvenilir yönetim ve devlet, önünü gören yöneticiler ve halkın fedakarlık yapması gerekiyor.

Halk, kendisinden istenilen fedakarlığı, yapacak bir şeyi olmadığı için, elinden geldiğince kemer sıkarak yapmayı sürdürüyor. O zaman gerisi ülkeyi yönetenlere kalıyor. Şimdi okurum Bekir Arda'nın ülkemizin kuruluşu sırasında ekonominin ve kasanın sıfır olduğu günlerdeki durumu hatırlatan bir mektubunu, fedakarlık yapan ve yapacak olanlarla ülkeyi yönetenlerin ibret alması bakımından bilgi ve dikkatine sunuyorum.

Ülkemizde 'Kriz'in, yaşantımızın bir parçası haline geldiği şu günlerde insan, ister istemez milli bütünlüğümüzü bütün dünyaya kabul ettiren Lozan Antlaşması'nı bir kez daha gözden geçirme ihtiyacını duyuyor.

Yurdumuzun düşman işgalinden yeni kurtarıldığı, ekonomimizin sıfır düzeyde olduğu bir dönemde imzalanan Lozan Antlaşması'nda, temsilcilerimizin sergilediği tavır masadakileri tedirgin etse de, ilkelerimizden asla taviz verilmeden imzalanması bütün dünya ülkeleri tarafından saygıyla karşılanmıştır.

Ülkemizi İsmet İnönü, İngiltere'yi Lord Curzon, İtalya'yı Mussolini, Yunanistan'ı Venizelos ve Fransa'yı da Raymont Poincare'nin temsil ettiği toplantılar, devam ederken doğan gerginlikler nedeniyle zaman zaman kesintiye uğrasa da 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanmıştır.

Karşı tarafın pek çok önerisinin, İsmet İnönü tarafından kabul edilmemesi Lord Curzon'u rahatsız etmiş ve 'Paşa paşa ne önersek ret ediyorsunuz. Neyinize güveniyorsunuz acaba?.. Ret ettiğiniz önerileri cebimize koyuyoruz. Bizden yardım istemeye geldiğinizde cebimizden çıkarıp teker teker önünüze koyacağız' demesi üzerine İsmet İnönü, 'Şimdi istediklerimiz aynen kabul edilsin, yardım istemeye geldiğimizde önerilerinizi değerlendiririz' cevabı, bağımsızlığımıza nasıl sahip çıktığımızın çok anlamlı bir kanıtı olarak tarihe altın harflerle geçmiştir...

Peki ya günümüzde yaşanan üzücü olaylar! Bu vatan için canlarını seve seve feda etmiş başta Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi mezarlarında rahatsız etmiyor mu?..

Evet sayın yetkililer, IMF ve Dünya Bankası'ndan gelecek 15-20 milyar dolar için bu kadar taviz verilmesinin doğru olup olmadığı bir referandumla neden halkımıza sorulmuyor?

Kaldıki, aldığımız kredileri iç ve dış borçlarımızın faizlerini ödemek için kullanacaksak, ülkemizi ekonomik krizden nasıl kurtaracağız, geleceğimizi net olarak bize kim söyleyecek ve ne diyeceksiniz?..



--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
Bu mesajı şu gruba üye olduğunuz için aldınız: Google
Grupları "KOMPLO TEORiLERi..." grubu.
Bu gruba posta göndermek için , mail atın : E-KomploTeorileri@googlegroups.com

e-KomploTeorileri grubundan ayrılmak için , mail atın :
E-KomploTeorileri+unsubscribe@googlegroups.com boş bir mail atınız... işlemin tamamlanması için Gelen cevap mesajındaki linke tıklayınız...

Daha fazla seçenek için, http://groups.google.com.tr/group/E-KomploTeorileri?hl=tr
adresinde bu grubu ziyaret edin
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.