ERGENEKON'U ALTI YILDIR BİLİYORDUK!


Ergenekon iddianamesinin ekindeki belge MİT'in Ergenekon ile ilgili ilk ihbarı 3 Temmuz 2002'de polisten aldığını ortaya koydu.


Ergenekon Savcısı Öz Nisan 2008'de MİT Müsteşarlığı'na Ergenekon'la ilgili gizli bilgi ve belgelerin doğruluğunu ve bunlarla ilgili işlem yapılıp yapılmadığını sordu. Müsteşar Taner 9 Mayıs 2008'de bunu yanıtladı. Taner 2002'de Ergenekon'la ilgili iki ayrı ihbar aldıklarını belirtti. Ancak cevabın ekindeki örgüt çizelgesiyle Başbakanlık'tan aynı konuda savcılığa gelen 2 Temmuz 2008 tarihli şema ilgili klasörde yer almıyor Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz, soruşturma kapsamında 3 Nisan 2008'de şüphelilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarında ele geçirilen "çok gizli" bilgi ve belgelerin doğru olup olmadığını, gizlilik hükmünün kalkıp kalmadığını, şahısların MİT ile ilişkisinin olup olmadığını sordu. MİT Müsteşarı Emre Taner imzasıyla 9 Mayıs 2008 tarihinde savcılığa gönderilen cevap yazısı Ergenekon iddianamesinin eklerinde yer aldı. Müsteşarlıktan savcılığa verilen üç sayfalık cevap yazısında 3 Temmuz 2002 tarihinde müsteşarlığa posta kanalıyla intikal edilen, ancak kaynağı tespit edilemeyen iki sayfalık bir mektup ile altı adet CD'nin incelenerek Ergenekon örgütüne ilişkin basında yer alan haberlere paralel bilgiler tespit edildiği kaydedildi.


İHBAR MEKTUBU


Mektubu yazanın kendisini polis olarak tanıttığı belirtilen yazıda şahsın Ergenekon isimli yapılanma ve üyeleri hakkında bilgiler verdiği hatırlatılarak "Memlekette anayasal düzeni yıkmak gibi faaliyetlerin yanı sıra Türki cumhuriyetlerde de faaliyetleri bulunan Tuncay Güney'in gözaltına alındığı sırada elde edilen bilgisayar yedeklerini aldığı, içeriğinde Ergenekon adlı yapıdan bahsedildiği ancak kimsenin bu mesele ile uğraşmadığı hususları ifade edilmiştir" dendi. MİT yazısında Tuncay Güney İpek'in bilgisayar yedekleri olduğu iddia edilen CD'lerin bir bölümünün bazı şahıslarca kaleme alınan dergi, kitap ve makalelerin (Strateji dergisi, Aydınlık, Doğu Perinçek vb...) açık kaynak bilgilerinden, bir bölümünün ise kişi, kurum ve kuruluşlara ait olduğu iddia edilen dokümanlardan oluştuğu ve bilgisayar ortamında arşiv nitelendiğinde toplandığı kanaati oluştuğu ifade edildi.


BAŞBAKAN'A BİLDİRİLDİ


"Ergenekon ve Lobi" isimli projelerle ilgili iddia niteliğindeki bilgiler çerçevesinde hazırlanan kitapçığın 10 Temmuz 2003'te Genelkurmay Başkanlığı'na, 19 Kasım 2003'te ise Başbakan Erdoğan'a bildirildiğinin hatırlatıldığı yazıda başka bir bilgi notunun ise 19 Ocak 2006'da Başbakan'a, 26 Mayıs 2006'da ise Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı'na sunulduğu kaydedildi.

İKİNCİ İHBAR TSK'DAN

İstanbul'dan posta kanalıyla 17 Nisan 2007'de kendisini TSK'da görevli bir subay olarak tanıtan bir kişiden de isimsiz bir mektup ile bir CD'nin geldiğine dikkat çeken MİT yazısında, CD'nin içeriğinde Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek döneminde Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanlığı'na getirilen Tümamiral Özer Karabulut'un bilgisayarından alındığı iddiasında bulunduğu belirtildi. MİT, mektup ve ekindeki CD'ye teşkilatları tarafından herhangi bir işlem yapılmadan 24 Mayıs 2007 tarihinde Başbakan ile Genelkurmay Başkanlığı'na iletildiğini ifade etti. Yazıda, CD'nin incelenmesinde "Ergenekon ve Lobi" çalışmalarıyla ilgili metnin 12 Temmuz 2006 tarihinde "aloihbar. org" adlı web sitesinde "P.Kur.Yrb. XX" imzalı, "Lobi başlıklı tasarı" konulu mektup ekinde ise "Ergenekon ve Lobi Demokrasi ve Halka Karşı Sivil Kontra Hareket" başlığıyla yayınlandığının da tespit edildiği vurgulandı.

BİZDEN SIZMADI


Müsteşar Taner, yazısının sonuç bölümünde ise şunları kaydetti: "Ümraniye/Ergenekon soruşturması kapsamında ele geçirilen belgelerin ekte yer verilen dökümlerinden ve belgelere ilişkin yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzerine, MİT ile ilişkilendirilen belge ve dökümanların Müsteşarlık izni dışında herhangi bir şahsa ya da kuruma verilmediği belirtilebilecektir. Müsteşarlığımızın yazışmasından olduğu anlaşılan, ancak talep doğrultusunda istek makamlarına intikal ettirilen "Başbakanlık, Adalet Bakanlığı vb.." gizlilik derecesine haiz bilgi ve belgelerin şüphelilerin iş ikamet adreslerinde ele geçirilmesinde sorumlu mercinin talep eden makamlar olduğu düşünülmektedir."


BAZI BELGELER SAHTE


Taner, şüphelilerde ele geçirilen MİT yazılı belgelerin bazılarının sahte olduğunu, diğer belgelerde ise geçmiş dönemlerde ilgili yargı makamları nezdinde müracaatta bulunarak gerekli hukuki sürecin işletildiğini hatırlattı.

BAŞBAKANLIĞIN ÖZ'E CEVABI


MİT'ten gelen yazının ardından savcı Öz, 20 Haziran 2008 tarihinde Başbakanlık Müsteşarlığına bir yazı yazdı. MİT'in kendilerine gönderdiği yazıya değinen ve Ergenekon yapılanmasıyla ilgili 19 Kasım 2003 ile 19 Ocak 2006 tarihinde aynı konuyla ilgili Başbakan'a sunulduğu hatırlatan Öz, konuyla ilgili olarak sunulan rapor ve belgelerin soruşturmanın aydınlatılması açısından uygun görüldüğü takdirde dosyaya konulması için kendilerine gönderilmesini talep etti. Bu talep yazısı iddianamenin eklerinde yer aldı. Ancak başbakanlığın cevabı ilgili klasöre girmedi. Sözkonusu cevap yazısı, 2 Temmuz 2008 tarihini taşıyor. Başbakanlık bu yazıda savcı Öz'e, Ergenekon örgütün içinde yer alan gazeteci, siyasetçi, iş adamlarının da yer aldığı kişilerin listesi ile örgüt şemasına ilişkin bilgileri gönderdi. Öte yandan MİT müsteşarlığı tarafından Ergenekon savcısı Öz'e gönderilen bilgi notunda belirtilen 135 sayfalık çizelge, 13 adet bilgi notu ile Ergenekon konulu kitapçığın da ek belgelerin olduğu CD'lerde yer almadığı görüldü.


EKLER AVUKATLARA VERİLDİ

Ergenekon davasına bakacak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından sanık sayısına göre çoğaltılan DVD'ler taraflara verildi. Klasörlerde, sanıkların emniyet, savcılık ve nöbetçi mahkemede verdiği ifadeleri, ev ve iş yerlerinde ele geçirilen belgeler ile bilgisayarlarından elde edilen dijital verilerin dokümanları yer alıyor. Klasörlerde sanıklardan Fikret Emek'te ele geçirilen bombaların imhasına ilişkin evrak ile Ümraniye'de ele geçirilen el bombalarına ait dokümana da yer verildi. Klasörlerde, Kuvvai Milliye Derneği'ne ait belgeler, sanıklardan Emekli Tuğgeneral Veli Küçük'e yönelik aramalarda ele geçirilen belgeler ve bazı sanıkların e-posta inceleme tutanakları bulunuyor. Dosyada, Atabeyler ile kamuoyunda Sauna Çetesi olarak bilinen İbrahim Tatlıses'in de sanık olarak yer aldığı dava dosyasına ilişkin belgeler, Malatya'daki Zirve Yayınevi cinayetine ilişkin belgeler, emekli binbaşı İhsan Güven'in Tuzla'da öldürülmesine ilişkin dava dosyasındaki belgeler, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili mahkeme evrakı ve emniyette alınan ifade tutanakları, İzmir'de öldürülen İbrahim Çiftçi'ye ilişkin mahkeme evrakı ve ifade tutanakları, Susurluk Davası'na ilişkin İstanbul 6 No'lu DGM'ce verilen mahkeme kararı sureti, yedi kişinin yaşamını yitirdiği Diyarbakır'da gerçekleşen patlamaya ilişkin dosyadaki belgeler, Dr. Necip Hablemitoğlu cinayeti, Danıştay saldırısına ilişkin dava dosyası ve Trabzon'da öldürülen Rahip Andrea Santoro cinayetine ilişkin belgeler de yer aldı. Savcıların MİT ve Genelkurmay Başkanlığı ile yaptığı "gizli" ibareli yazışmalara ait evrak da klasörlerde yer alıyor

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.