YEMENİN BAŞKENTİNDE ABD ELÇİLİĞİNE SALDIRI!

AFP, Yemen'in başkenti Sana'daki ABD Büyükelçiliğine yakın bir noktada şiddetli patlama seslerinin duyulduğunu bildirdi.Yemen'in başkenti Sana, bu sabah ardarda gelen patlamalarla sarsıldı. Patlamaların hedefinde, Sana'daki ABD Büyükelçiliği vardı.

Görgü tanıklarının ifadesine göre Sana'daki ABD Büyükelçiliğine yakın bir noktadaki araçta patlama meydana geldi. Patlamanın sarsıntısıyla, çevredeki evlerin camları kırıldı.

Amerikan Büyükelçiliğinden yapılan ilk açıklamada, patlamanın sebebinin bomba yüklü bir aracın olduğu ileri sürüldü. Sana'daki Amerikalı diplomatik yetkililer ise olay hakkında yorum yapmaktan sakındılar.

Araçtaki patlamanın meydana geldiği saatlerde, yine olay yerinde yoğun silah seslerinin duyulduğu Yemen güvenlik kaynaklarınca duyuruldu.

Görgü tanıkları, birinci aracın Büyükelçilik binasının girişinde havaya uçurulduğunu, ikinci araçla ise elçiliğe füze fırlatıldığı ve silahlarla korumalar üzerine ateş açıldığını söylediler.

Yemen İslami Cihad'ı Üstlendi

al-Arabiya Televşzyonunu arayan bir kişi saldırıların Yemen'deki İslami Cihad hareketi tarafından yapıldığını söyledi. al-Arabiya'da yer alan habere göre Yemen İslami Cihad'ı, Yemen idaresinden bazı tutukluların serbest bırakılmasını istiyor.

Fransa Haber ajansına ulaşan bir mesajda ise yine aynı hareket İngiltere, Suudi Arabistan ve BAE elçiliklerine de saldıracakları belirtildi.

İslami Cihad'ın Lideri Tutuklanmıştı

BBC televizyonu, İslami Cihad liderinin yaklaşık bir ay önce Yemen idaresi tarafından tutuklandığını söyledi.

16 Kişi Öldü

Sana'daki ABD Büyükelçiliğinin önünde gerçekleşen patlama sonrasında ABD Büyükelçiliği korumalarından 6 kişinin öldüğü belirtildi. Patlamanın etksi ile ayrıca ağır maddi hasar meydana geldi. Silahlı çatışma yaklaşık olarak 15 dk sürdüğü ifade edildi.

Saldırıyı gerçekleştirenlerden 6 kişi de olay sırasında ölürken, olay yerinden geçmekte olan 4 vatandaş da hayatını kaybetti.

ABD Savunma Bakan Yardımcısı 2 Gün Önce Sana'daydı

Sana'daki bu saldırı, ABD Savunma Bakan yardımcısı Mchael Vickers'in 2 gün önce Sana'ya düzenlediği ziyaretin ardından geldi. Vickers, Yemen Hükümetini teröre karşı gösterdiği başarıdan dolayı övmüş "Temen'deki tehlikeli teröristlerin tehditlerini başarısızlığa uğrattı" demişti.

Yemenli yetkililer ile ABD'li yetkililer arasında 13-14 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen oturumların temel hedefi, terörle mücadeleydi.

Amerikalı yetkililer, Guantanamo'daki Yemen vatandaşlarının ülkelerine dönmelerini desteklediklerini söylemişlerdi.

Uzmanlara göre bu saldırı, Amerika ile Yemen arasındaki güvenlik işbirliğine yanı olarak gerçekleşmiştir.

Büyükelçilik el-Kaide'nin Hedefindeydi

ABD Büyükelçiliği, Nisan ayında düzenlenen saldırıların ardından, mecburu görevi olmayan elçilik çalışanlarının Yemen'i terk etmesini istemişti.
İSRA HABER

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.