Filistin'de Mahmut Abbas dışında tüm güçler, gönderilecek herhangi bir yabancı gücün işgalci sayılacağını ilan ederken, İsrail Ankara Büyükelçisi Gabby Levy, Türk askerlerini memnuniyetle karşılayabileceklerini açıkladı. Gazze Şeridi'ne Mehmetçik gönderilmesi Türkiye ve İsrail ilişkilerinin işbirliği niteliği açısından doğal karşılanırken, barış gücü çerçevesinde gidecek olan askerlerin bir başka misyonu daha olacak.
Gazze'nin yer altı kaynaklarına el konulacak
Gazze sahil şeridinde bulunan zengin petrol rezervleri, 2000 yılından beri dünya doğalgaz güçlerinin ilgi alanında. Gazze Şeridi Hamas'ın yönetimine girmeden önce, buradaki doğalgaz rezervlerinin işletilmesi İngiliz, Yunan ve Lübnan menşeili şirketlerin kontrolündeydi. Ancak, rezervlerin yasal sahibi Filistin'di. Hamas'ın bölgede kontrolü ele geçirmesinden sonra, İsrail rezervler üzerinde fiili bir kontrol ilan etti. Bu süreçte yabancı şirketlerle anlaşma sağlanamadı ve Filistin otoritesine bağlı rezervler bir boruyla İsrail'de bulunan Aşkelon'a nakledilerek, dağıtımın kontrolünün İsrail'e geçmesi sağlandı. Gasp edilen doğalgaz rezervinin gelirinin Gazze yönetimiyle paylaşılmamasının gerekçesi ise hazırdı: "Hamas yönetiminde olan bir bölgeye, terörü fonlamak üzere para veremeyiz."
Barış Gücü enerji koridorunu koruyacak
İsrail'in, saldırının başladığı 27 Aralık'tan önce, yeniden gaz işleme konusunda İngiliz şirket BG Group'la masaya oturduğu bilinirken, saldırılardan önce rezerv zengini sahil şeridiyle ilgili niyet de açığa çıkmış oldu. Tek taraflı olarak uluslararası yasaları çiğneyerek bölgenin rezervlerine sahip çıkmasının ardından gelen saldırıların, İsrail'in çıkarlarına hizmet ettiği su götürmezken, Barış Gücü askerlerinin de niteliği netleşiyor.
Arap petrolüne olan ihtiyaç azalacak
İsrail, Aşkelon ve Hayfa kentlerini birer doğalgaz dağıtım merkezi haline getirip Arap petrollerine bağımlılığını azaltmayı planlarken, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının son durağı olan Ceyhan'ın devamının İsrail-Türkiye boru hattıyla uzatılması da gündemde. Enerji transferi koridoruna bire bir uyan plan doğrultusunda, doğalgaz hattı terminali Eliat limanı, Kızıldeniz boru hattı terminali Aşkelon ve oradan da kuzeyde bulunan Hayfa'ya doğru uzanan hattın Ceyhan'da sonlanması bekleniyor. Bu durumda, ateşkes ve Barış Gücü şemsiyesi altında bölgeye gönderilecek olan askerler, İsrail'in geleceğe yönelik yatırımlarını da kollayacak gibi görünüyor.
Hamas da asker istemiyor
Öte yandan Hamas siyasi lideri Halid Meşal'de Gazze Şeridi'ne uluslararası gözlemci veya yabancı askeri birlik yerleştirilmesini istemediklerini açıkladı.
MİLLİGAZETE
eğerki türk askeri oraya gidecekse bu daha önce nasıl olmuşsa ÖYLE OLSUN TÜRK ASKERİ ORAYA YAHUDİ TERERÜSTLERİ KORUMAYA DEİL GİDERSE BAŞ OLMAYA YANİ KUDÜSÜ KORUMAYA GİTMELİ KİMDEN TABİKİ İSRAİL TERÖR DEVLETİNDEN İŞTE BU ŞARTLARDA GİDEBİLİR VE BUNADA İVEDİ İHTİYAÇ VARDIR ZATEN ZANNEDİYORUM İSRAİL BU TUTUMUYLA KENDİ HAZİN SONUNU HAZIRLIYOR VE ONLARIN ORDAKİ GELECEKLERİ YOKTUR
YanıtlaSil