Yüzyılın Sömürü Projesi Nabucco -4-

Batı sömürge tarihi dün olduğu gibi bugün de en barbar ve tepeden inmeci yüzü ile kendi çıkarlarına uygun olarak bize ait olan topraklara Nabucco’yu dayatıyor. Hadiseye neresinden bakarsak bakalım,Asya-İslam topraklarında bulunan enerji kaynaklarına egemen olma mücadelesi bu yüzyıla damgasını vurmuştur.

Dün olduğu gibi bugün de Ortadoğu ve Kafkasya’da büyük çekişmelere neden olan mücadeleler sonucu yeni devletler ve sınırlar oluşturulmuş ve ağırlıklı olarak da Osmanlı coğrafyasında yürütülen bu mücadeleler enerji kaynaklarının iki emperyalist kamp arasında paylaşılması sonucunu doğurmuştur.1990 ‘lı yıllarda özellikle Türkistan’da hüküm süren Sovyet emperyalizminin yıkılmasından sonra da kaldığı yerden devam etmiştir. ABD elebaşılığındaki emperyalizm tarafından bugün Afganistan ve Irak’ın işgali aslında büyük oyunun daha acımasız bir şekilde sürdüğünü, enerji merkezli sürdürülen mücadelelerin artan biçimde şiddetlendiğini göstermekte.

Nabucco’da Türkiye-Rusya arasında ki Fark!

Dünya doğalgaz ve petrol kaynakları bakımından Ortadoğu ve İran’dan sonra en zengin kaynaklar Rusya federasyonu ve Hazar havzasında bulunmaktadır. Hazar havzası bir Ortadoğu olmamakla birlikte Batının elindeki en önemli petrol sahası olan ve yakında tükenecek kuzey denizinin yerini almaya adaydır.Yani Asya’nın Ortadoğusu! Asya’nın doğal kaynaklarına sahip olmak için cereyan eden mücadelelerde Rusya, kendi topraklarından geçecek Hazar kıyısı doğalgaz boru hattı projesini hayata geçirmek ve Orta Asya cumhuriyetlerindeki petrol ve doğalgazın çıkışını kontrol altında tutmaya çabalıyor.ve başlangıcından sonlanmasına kadar Nabucco’ya karşıdır. 3’te 2’lik bir bölümü Türkiye’den geçen AB-D emperyalizminin bu projesine karşı çıkarken de Türkiye’ye anlaşma imzalamaması için çeşitli baskılarını ve yaptırımlarını aynı zamanda tekliflerini sürdürmektedir.

Bu bile Asya’da kendi planları ile bulunamayan bir Türkiye’nin dış politikada ki başarısızlığının en büyük kanıtı olarak karşımıza çıkıyor.Halbu ki teklif yapan tek taraf Türkiye olması gerekiyordu.

Rusya’nın pozisyonuna baktığımız zaman elinde buluna tüm kısıtlı imkanlara rağmen kendisine ait olarak gördüğü toprakları Batı emperyalizmine vermemek için çalışan ve çatışan bir yapı ile karşılaşıyoruz.Türkiye’nin girişimleri ile kıyas dahi edemeyeceğimiz bu yönde giriştiği başarıları da olmaktadır. ABD’nin yeni yüzü Obama’nın yeni enerji stratejisini, Afganistan’ı merkez alarak yürüteceği ve Asya-Türkistan politikasıyla Rusya’nın küresel enerji satrancında önemli oyuncu olma rolünü elinden alma üzerine oluşturduğu NABUCCO projesin de kilit ülke yine Türkiye’dir. Bu yüzden ABD elebaşılığındaki emperyalizm boru hatlarının Rusya’nın denetimi altında olmayan topraklardan geçirilmesi için çareler aramakta ve Türkiye – Rusya yakınlaşmasını istememektedir. Bunda da başarılı olmakla beraber Rusya’da doğal olarak Türkiye dış politikasına karşı hamleleri ile bölgede yer alıyor.

Her ne kadar 2.Mavi akım Nabucco’ya rakip olarak gösterilmek istenmese de uygulamada Türkiye üzerinden Avrupa’ya uzanacak hattın vanası Türkiye ve Rusya’nın elinde olacağından Nabucco’nun varlık nedenini ortadan kaldıracaktı. Rusya buna ilaveten, Nabucco’nun hayata geçeceğine inanarak Mavi Akım 2 teklifini ABD’nin telkinleriyle Türkiye reddedince 2 yıl önce ortaya atığı, Bulgaristan’a Karadeniz’in altından 900 kilometre boru hattı döşenerek Avrupa’ya gaz taşıyacak “Güney akım” projesini imza aşamasına getirdi.

Türkiye AB-D emperyalizmini Asya kıtasına sokucu Nabucco projesinde yer alırken Rusya ise bu projeye karşı elinden geleni ardına koymuyor.Bu fark aslında asıl düşman cephe’ye karşı olabilecek birlikteliğinde işaretidir.Rusya’yı Cumhurbaşkanı düzeyinde ziyaret eden Türkiye’ye de aslında Rusya tarafından bu mesaj çoktan verilmişti.

Rusya'ya "Taner Yıldız" darbesi (mi)?

Çok ilginçtir,Haziran ayında imzalanacağı söylenen daha sonra Temmuz’a sarkan ve NABUCCO ismi ile anılan bu sömürü projesi’ne dair basın ve yayınımızda yer alan haberler AB-D çıkarlarının gözetilerek bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde halkımıza yansıtılması hadisesini de beraberinde getiriyor.

İşte onlardan biri; Rusya’ya Taner Yıldız Darbesi!

Türkiye'nin, Rus Gümrüklerinde Türk mallarına yönelik çıkartılan sorunlara, Nabucco projesinin hızlandırılması kararıyla misillemede bulunduğu ileri sürüldü. Rus Nezavisimaya gazetesinde yayımlanan haberde, Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın Nabucco'nun Temmuz ayında imzalanacağını söylediği belirtilerek, "Böylece Türkiye, sadece Rusya'yı by-pass edip Avrupa'ya gidecek doğal gaz hattını desteklemekle kalmadı, aynı zamanda Türk mallarının Rusya'ya ihracatında çıkarılan engellere karşı da bir yanıt vermiş oldu" denildi.

Haber Vaktim internet haber sitesinde yayınlanan bu haberin kesinlikle Taner Yıldız ve şahsında AKP hükümetinin ve onların şahsında da AB-D çıkarlarının Anadolu insanını etkilemesi adına özel olarak hazırlandığı,yapıldığı aşikar.Haber Vaktim’in attığı başlık ile haberin ayrıntılarından çıkaracağımız sonuç: Nabucco ne mübarek bir projeymiş!

Halbu ki, Rusya ve Türkiye gümrük sorunları ile NABUCCO bağlantısı kurularak yapılan bu haber gerçeği yansıtmadığı yine haberin ayrıntılarında mevcuttur. ‘Rus uzmanların, bunun sadece iki ülke arasındaki gümrük sıkıntılarından kaynaklanmadığını, küresel ekonomik krizin de etkisinin bulunduğunu belirttikleri vurgulanmıştır.’ denilerek Haber Vaktim sitesi’nin bu habere verdiği başlık ta böylece yalanlanıyor.

Bu habercilik anlayışı ile teslimiyet sağlanırken yine AKP’nin yaptığı her şeyi doğru bulan zihniyetin ‘Afganistan’a Konya’dan kalkan Nato uçakları’haberini görmeyişleri de tesadüfi olamaz.

Akıtılan Müslüman kanları ile çizilen Nabucco projesine AB-D gözü ile bakanlar ebedi olak kaybedeceklerdir.

Bu yazı Baran Dergisinde Yayınlanmıştır

yazının 1 - 2 ve 3. bölümünü okumak için aşağıya tıklayınız

Yüzyılın En Büyük Sömürü Projesi Nabucco -1-

Yüzyılın En Büyük Sömürü Projesi Nabucco -2

Yüzyılın Sömürü Projesi Nabucco -3-



0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.