Taliban eylemi Ömer Muhtar'a ithaf etti


Afganistan'da ABD öncülüğündeki NATO kuvvetlerine karşı savaşan Taliban Hareketi 10 İtalyan askerinin öldüğü çok sayıda askein yaralandığı canlı bomba eylemini Ömer Muhtar'a ithaf etti.


Taliban tarafından yapılan açıklamada; "savaşçılarımız Ramazan ayının bereketiyle Amerikan askerlerine ve onların kuyruklarına takılıp topraklarımızı işgal için Afganistan'a gelen Batılı küfür güçlerine karşı büyük bir kahramanlık örneği göstererek mücadele etmekteler. Bu eylem İtalya'ya açık bir mesajdır. Canlarını Allah yolunda feda eden mücahidlerimiz adına bu eylemi İtalyanın emperyalist yayılmacılığına karşı büyük bir savaş veren şehid Ömer Muhtar'a ithaf ediyoruz" denildi.
İtalyan Hava Kuvvetlerine bağlı 6 paraşütçü geçtiğimiz gün Kabil'de düzenlenen saldırıda yaşamlarını yitirmişlerdi. Askerlerin cenazeleri C-130 tipi bir uçakla Roma'ya getirildi.

Taliban direnişçilerinin Kabil'in merkezinde NATO konvoyuna düzenlediği bombalı saldırıda 10 İtalyan askeri ile 10 sivilin öldüğü, 100'e yakın kişinin de yaralandığı bildirildi. Bu ülkedeki yabancı kaynaklar ise, ölü sayısının 60'ı geçebileceğini belirtti. Patlamanın, Kabil'de son beş hafta içinde düzenlenen 4. büyük saldırı Afganistan'ın birçok bölgesinde yönetimi eline geçiren Taliban direnişçileri, Amerikan elçiliği ve Amerikan askerî üssü yakınlarında, İtalyan askerleri taşıyan NATO araçlarını hedef aldı. Saldırıda 10 İtalyan askeri ile 10 sivil hayatını kaybederken, 100'e yakın kişi de yaralandı. Bu ülkedeki yabancı ajanslar ise ölü sayısının 60'ın üzerinde olduğunu öne sürdüler. İtalyan Savunma Bakanı Ignazio La Russa, Kabil'de bomba yüklü araç ile İtalyan askerleri taşıyan araçlara saldırı düzenlendiğini bildirdi.

Saldırı sonucu araçlardaki İtalyan askerlerden 10'u ölürken, 15'i de yaralandı.

Afganistan Savunma Bakanlığı sözcüsü Mohammad Zahir Azimi ise, olay sonucu en az 10 Afgan sivilin öldüğünü ve 100'e yakın kişinin de yaralandığını ifade etti. Kabil suç tahkikatı birimi başkanı Abdul Gaffar Sayidzade de bomba yüklü aracın Amerikan elçiliği ve Amerikan askerî üssü yakınlarında, İtalyan askerleri taşıyan iki aracı hedef aldığını, olayda yabancı güçlerden de hayatını kaybedenlerin olduğunu, ancak ölen yabancı asker sayısını bilmediklerini söyledi. Saldırının öğle saatlerinde meydana geldiği kaydedildi. Olay sonucu biri İtalya bayrağı taşıyan askerî araç olmak üzere, toplam 6 aracın da yandığı açıklandı.


Amerikan ordusu ve NATO gücü yetkilileri, saldırıdan haberdar olduklarını, ancak detaylı bilgi sahibi olmadıklarını kaydetti. Bu bombalı saldırı, başkentte son 5 haftada yaşanan 4. büyük saldırı oldu. Olay yerinde bulunan görgü tanığı Atikullah, "Patlama sesini duyunca buraya geldim. Her yerde ölü ve yaralılar yatıyordu, yabancı askerler etrafa ateş açıyordu. Çok sayıda yabancı uyruklu asker gördüm. Kadınlar, çocuklar vardı, her yer yaralı ve ölülerle doluydu. Patlama çok güçlüydü ve hedefleri İtalyan konvoyu gibi görünüyordu" şeklinde konuştu. Atikullah ayrıca, İtalyan konvoyuna ait araçlardan tamamen yanmış durumda olan 3 İtalyan askerin cesedinin çıkarıldığını söylerken, zırhlı araçların patlamanın etkisiyle alandan 20 metre uzağa sürüklendiği kaydedildi. Patlamanın meydana geldiği cadde trafiğe kapatılırken, yolun devamında bulunan Kabil Havaalanı'nın giriş ve çıkışları da güvenlik amacıyla kapatıldı. 8 Alman askeri yaralandı Öte yandan; Kunduz katliamından sonra Afganistan'ın kuzeyinde konuşlanmış olan Alman askerlerine yönelik saldırılar arttı.

Alman haber kanalı Ntv, çatışmalarda biri ağır olmak üzere 8 Alman askerin yaralandığını duyurdu. Savunma Bakanlığı bilgilerine göre Çarşamba sabahı Kunduz'da bulunan Alman karargahının 12 km güneyindeki bir mevkide devriye görevinde olan Alman birliği, Taliban'ın silahlı baskınıyla karşılaştı. Silahlı çatışma 40 dakika sürdü. Daha sonra tekrar başlayan çatışmanın bir saat devam ettiği bildirildi.

Çatışma sonunda 7'si hafif, biri ağır olmak üzere 8 Alman askeri yaralandı. Afganlı yerel yetkililerin verdiği bilgilere göre Taliban direnişçilerinden dördünün ölmüş olabileceği iddia edildi. Salı günü de yine Afganistan'ın kuzeyinde Alman birliklerine yönelik bombalı saldırı yapılmıştı. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmamıştı. Cenaze töreni nedeniyle İtalya'da yas ilan edildi. Ülkede bayraklar yarıya indirildi, okullarda ve resmi dairelerde saygı duruşunda bulunuldu. Havalimanındaki karşılama töreninde Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano da hazır bulundu. Napolitano, ölen askerlerin aileleriyle de görüştü.

HALKIN ZİYARETİNE AÇILACAK MIŞ!

İtalyan ordusunda görev yapan Piskopos Vincenzo Pelvi tarafından kutsanan tabutlar, devlet töreni çerçevesinde ayin yapıldı. San Paolo Fuori Mura (Sur Dışı Aziz Pavlus) Bazilikasında düzenlenecek Katolik ayinine, Napolitano'nun yanı sıra Başbakan Silvio Berlusconi de katıldı. Piskopos Pelvi'nin yönettiği ayin sırasında Roma Katolik Kilisesinin lideri Papa 16. Benediktus'un taziye mesajı okundu.






0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.