Taliban yeniden Kabil kapılarında


Afganistan’da Taliban yeniden iktidara mı geliyor? ABD ve NATO başarısızlıklarını resmen ilan etti. Karzai halk desteğini tamamen yitirdi. Almanya çekilmeyi tartışıyor.Ertuğrul Kahraman / TİMETURK

Taliban Afganistan’da yeniden iktidara mı geliyor yoksa bölge yeni bir büyük kanlı çatışmaya mı hazırlanıyor? Afganistan’daki Amerikan güçlerinin komutanı General Stanley McChrystal hazırladığı son raporda, ABD ve NATO’nun bölgede resmen başarısız olduğu ortaya konuldu. Son seçimlere katılımın çok düşük olmasını ve Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin de halk desteğini yitirmesini değerlendiren uzmanlar, Taliban’ın ele geçirmesinin an meselesi olduğunu ifade ediyorlar.

Uzmanlar, Afganistan'ın doğusunda, önceki gün, Milli Güvenlik İstihbarat Kurumu başkan yardımcısı Abdullah Lehmani’nin öldürülmesinin Taliban’ın ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini bildirdi. Hamid Karzai’nin en yakın adamı olan ve ABD İstihbaratının bölgedeki elemanlarından olduğu belirtilen Lehmani’nin öldürülmesinin bölgedeki batılı güçlere büyük bir darbe olduğu kaydediliyor.

Silah talebinde korkutan artış

İngiliz Independent gazetesinde yer alan bir haberde, Afganistan'da Kalaşnikof tüfeklerinin fiyatlarının iki katına çıktığını ve tanesi 600 dolardan satılmaya başlandığını duyurdu. Gazete, Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin seçimde usulsüzlük yaptığı iddialarının arttığını, silaha talebin yükselmesinin şiddet kaygılarını artırdığı vurguladı.

Haberde ayrıca, ülkenin kuzeyine, Taciklerin çoğunlukta yaşadığı ve Karzai'nin seçimdeki başlıca rakibi Abdullah Abdullah'ın seçim bölgesi olan kesimlere düzenli bir şekilde silah sevkiyatı yapıldığı belirtildi.

Sovyet işgaliyle benzerlikler

“İmparatorluklar Mezarı” olarak adlandırılan Afganistan’ın ABD’ye de mezar olacağı belirtiliyor. İngiliz THe Guardian gazetesi yazarlarından Jonathan Steele de önceki gün Afganistan'daki durumu işleyen bir yazı kalame aldı. Steele, ülkede durumun giderek, 80'li yıllardaki Sovyet işgaline benzemeye başladığını söyledi.

Steele yazısında şu ifadele yer verdi; "Büyük ve çok kanlı bir 'Ben bu anı daha önce yaşamıştım" hissi. General McChrystal raporunda başkanı Barack Obama'ya 'Afgan halkı bir güven krizi yaşıyor çünkü Taliban'a karşı savaş yaşamlarında bir iyileşme yaratmadı" diyecek. 'Taliban' kelimesini 'Mücahit' ile değiştirin, Rusların çeyrek yüzyıl önce fark ettiği şeyin tam bir tekrarını görürsünüz. Bugün NATO'nun yaptığı gibi, Kremlin de askerlerinin şehirlerin dışında pek kontrolü olmadığını fark etmişti. Benzerlikler bununla da bitmiyor. Ruslar Afgan düşmanlarına 'Duhi', yani 'hayaletler' derdi. Hep ortadaydılar, ancak görünmüyorlardı. Ölürken de, yaşarken de saklanıyorlardı. Geçenlerde Sean Smith'in Helmand'daki çatışmalarla ilgili yaptığı haberi ve yanındaki İngiliz askerlerinin tek bir Taliban militanı genci bulamamasına çok benziyor."

Paris'te Afganistan Konferansı

Bu arada dün Fransa'nın ev sahipliğinde Afganistan'ın yeniden yapılanması konusunun görüşüldüğü uluslararası bir konferans düzenleniyor. Afganistan'da henüz kesinleşmeyen devlet başkanlığı seçim sonuçları, halen devlet başkanlığı görevini yürüten Hamid Karzai'ye yönelik yolsuzluk iddialarıyla Batı'nın Afganistan'da yürüttüğü askeri misyona azalan destek ve Taliban'ın bölgedeki etkinliği, Afganistan'ın yeniden yapılanma çalışmalarının önündeki engeller arasında sayılıyor.



Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, “Afganistan konusundaki pozisyonumuzu artık açıkça ortaya koymalıyız” diye konuştu. Konferansa ABD Başkanı Barack Obama'nın Afganistan Özel Temsilcisi Richard Holbrook da katılıyor.

Afganistan'da elan NATO'ya bağlı 100 bin asker asayiş ve yeniden yapılanmaya destek veriyor. Ancak Taliban zararsız hale getirilemiyor. Afganistan'da yabancı misyonun başladığı 2001'den bu yana Amerikan birlikleri en büyük kaybı bu yılın Ağustos ayında verdi.

Almanya,çekilmeyi tartışıyor

Almanya'da iki merkez sağ ve Sosyal Demokrat Parti'nin oluşturduğu büyük koalisyon bünyesinde Afganistan'da görev yapan Alman askerlerinin çekilmesi tartışılıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Alman askerlerinin Afganistan'da ilelebet kalmayacağını” söyledi.

Almanya'nın misyonunu, “Afganistan'ı kendi güvenliğini sağlayabilecek seviyeye ulaştırmak” olarak tanımlayan Merkel, bu hedef kapsamında yürütülen çalışmalarda mesafe kat edildiğini, ne kadar hızlı hareket edilirse sorumluluğun da Afgan hükümetine o kadar erken devredilebileceğini belirtti.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.