Alman Yeşiller’in eski dışişleri bakanı Joschka Fischer, AB’yi Rus gazına bağımlı olmaktan kurtaracak Nabucco boru hattı projesinin yeni yüzü oldu. Fischer’in görevi, Türkiye’yi taviz vermeye ikna etmek.
ALMANYA’da 1998-2005 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yapan Joschka Fischer, Nabucco doğalgaz boru hattı projesine baş danışman olarak atandı. Yeşiller Partisi’nin gelmiş geçmiş en popüler isimlerinden olan Fischer’in, temiz enerji sayılmayan doğalgaz için lobi yapacak olması tartışılıyor.
Türkiye’ye satılmış
Rus basını ise, Rus enerji devi Gazprom’a bağımlılığını bitirmek isteyen AB’nin, Fischer’i, Türkiye’yi iknayla görevlendirildiği iddiasında.Rus Kommersant Gazetesi, önceki günkü sayısında, 2005 yılında Alman hükümetinden ayrılan Fischer için"Türkiye’ye satılmış" yorumunu yaptı. Haberde şöyle dendi: "Gazprom tarafından dört yıl önce moda haline getirilen eski Alman siyasetçileri ’iş bitirici’ olarak kullanma pratiğine, şimdi Avrupa da başvurmaya başladı. Rusya’nın eski Sovyet ülkelerini devre dışı bırakacak, Baltık denizi geçişli "Nord Stream" (Kuzey Akım) doğalgaz boru hattının lobicisi, Almanya eski başbakanı Gerhard Schröder olmuştu. Fischer ise Nabucco’nun lobiciliğini yapacak. Avrupa kurmaylarının beklentisi, Türkiye’ye yakın bir isim olan Fischer’in, Ankara’yı Nabucco’ya imza atmaya ikna etmesi."
Yüzde 15 ısrarını kıracak
Enerji piyasasında gelişmeleri izleyen "Troyka Diyalog" adlı Rus danışmanlık şirketinin yöneticisi Valeriy Nesterov ise şu açıklamayı yaptı: "Türkiye’nin Nabucco’daki gazın yüzde 15’ini imtiyazlı fiyattan satın alma ısrarı, projeyi tamamen kársız hale getiriyor. Fischer, Türkiye’yi daha ucuz gaz talebinden vazgeçirmeye çalışacak."
*** İsmi Operadan, Uzunluğu İse 3300 Km ***
Adını İtalyan besteci Guiseppe Verdi’nin operasından alan Nabucco boru hattı projesi, Hazar bölgesiyle Orta Asya cumhuriyetlerinden çıkan doğalgazın, Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya yoluyla Avrupa’ya ulaştırılmasını öngörüyor.
3 bin 300 km uzunluğundaki boru hattı, Rusya’nın, elindeki enerji kaynaklarını bir "siyasi yaptırım aracı" olarak kullanmasına karşı, Avrupa Birliği’nin ilk kayda değer "ortak enerji girişimi" olarak nitelendiriliyor. 2012’de önce Azeri gazı taşıyarak faaliyete geçmesi hedeflenen Nabucco’nun ortakları, Avusturya, Bulgaristan, Macaristan, Romanya, Türkiye ve Almanya.
NABUCCO İLE İLGİLİ DİĞER YAZILAR
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda Kişilik haklarına saldırı,küfür ve benzeri ifadeleriniz yayınlanmamaktadır.Yorumları yazarken İsminizi belirtmeniz önemle duyurulur.